Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

IZS zvládne i kritické situace s vysoce nebezpečnou nákazou

V areálu českobudějovické nemocnice se minulý týden uskutečnilo taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému na téma „Výskyt vysoce nebezpečné nákazy 2015“. Cílem bylo procvičení jednotného postupu, který by byl použit v případě podezření na výskyt nebezpečné nákazy.

Podle připraveného scénáře se do jedné z ambulancí Nemocnice České Budějovice dostaví dva pacienti, u nichž lékař zjistí anamnézu, obdrží informace o jejich pobytu v západní Africe a na základě zjištěných výsledků vysloví podezření na vysoce nebezpečnou nákazu (VNN). Zdravotnický personál nemocnice následně kontaktuje cestou operačního střediska HZS Jihočeského kraje Krajskou hygienickou stanici, informace postupuje dalším složkám integrovaného záchranného systému a je aktivován Biohazard tým ZZS Jihočeského kraje.

Biohazard tým podle přesně stanovených postupů převzal v ordinaci pacienty a dokumentaci od přítomné epidemioložky. Pacienti byli umístěni do biovaku a převezeni na infekční oddělení Českobudějovické nemocnice. K transportu bylo použito speciální sanitní vozidlo vybavené filtrační jednotkou, která umožňuje v sanitce vytvořit přetlak nebo podtlak a tím zabraňuje úniku infekční nákazy do okolí. V případě reálného zásahu by pacienti s podezřením na VNN byli směrováni do Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze.

V areálu nemocnice jednotka Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje zřídila dekontaminační stanoviště, kde byl po transportu pacientů veškerý zdravotnický a záchranářský personál, který přišel do kontaktu s osobami s podezřením na nákazu, dekontaminován.

Hasiči, lékaři, sestry, záchranáři, policisté i epidemiologové si v reálném čase vyzkoušeli vzájemnou komunikaci a správnost stanovených postupů, které by byly v podobném případě použity. Součinnostní taktické cvičení prokázalo důležitost vzájemné spolupráce při řešení mimořádné události tohoto typu a zajištění ochrany veřejného zdraví včasným přijetím příslušných opatření. Byla prověřena také součinnost se Zdravotním ústavem Ústí nad Labem a firmou Asana.

Význam cvičení okomentoval ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomír Bureš: „Práce hasičů se už dávno neomezuje jen na hašení požárů. Naším úkolem jsou i vysoce specializované činnosti a postupy, které přímo souvisí například i s  podporou našich jednotek Krajské hygienické stanici při podezření na vysoce nebezpečnou nákazu.“

Za Krajskou hygienickou stanici jej doplnila ředitelka MUDr. Dagmar Beníšková: „Krajská hygienická stanice jako orgán ochrany veřejného zdraví při vzniku mimořádné události typu vysoce nebezpečné nákazy žádá o společné řešení události integrovaný záchranný systém. O situaci informuje MZ ČR a hejtmana Jihočeského kraje a společně zajišťují úkoly k ochraně osob před nebezpečnou nákazou.

Za Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje doplnila tisková mluvčí por. Ing. Štěpánka Uhlířová: „Policisté Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje dostali cestou operačního střediska informaci o zjištění vysoce nebezpečné nákazy a následné aktivaci Biohazard týmu. Do akce byly nasazeny celkem tři policejní hlídky, přičemž dvě hlídky provedly nezbytné činnosti na místě zásahu, zajišťovaly v místě zásahu veřejný pořádek a zamezily pohybu osob, u kterých nelze vyloučit, že přišly do kontaktu s nákazou a zároveň zamezily vstupu nepovolaných osob do objektu. Při transportu pacientů zajišťovaly plynulost dopravy a bezproblémový průjezd vozidel. Třetí hlídka pak provedla samotný doprovod sanitního vozidla vezoucího pacienty z jednoho zdravotnického zařízení do druhého.

Tisková zpráva | Foto Petra Kafková

Štítky izs, nákaza, infekční onemocnění, pacient, Jihočeský kraj, Nemocnice České Budějovice, integrovaný záchranný systém, Krajská hygienická stanice, Hasičský záchranný sbor, Afrika, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Nemocnice Na Bulovce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IZS zvládne i kritické situace s vysoce nebezpečnou nákazou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.