Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějcké perinatologické centrum patří mezi světovou elitu

Perinatologické centrum Nemocnice České Budějovice patří dlouhodobě mezi trojici nejlepších lékařských pracovišť v České republice zabývajících se problematikou těhotenství, porodu a péče o dítě po porodu. Jeho výsledky ho současně řadí mezi absolutní světovou špičku v tomto medicínském oboru.

Potvrdila to mimo jiné i nedávná XXIX. celostátní konference Sekce perinatální medicíny České gynekologické a porodnické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP), která se po třinácti letech uskutečnila v Českých Budějovicích.

V Evropské unii a nejrozvinutějších státech světa, jako je například USA a Japonsko, dosahuje průměrná roční perinatální úmrtnost 5 až 10 promile. V České republice jsme loni dosáhli průměru 3,9 promile, v jihočeském regionu pak 3,3 promile,“ uvedl primář Gynekologicko-porodnického oddělení a vedoucí lékař Perinatologického centra Nemocnice České Budějovice MUDr. Petr Sák, Ph.D.

Perinatální úmrtnost je statistickým údajem, sledujícím počet dětí, které zemřely ještě před porodem, nebo do sedmi dní po porodu. Ze statistiky tak vyplývá, že v loňském roce zemřely v tomto období vývoje na jihu Čech zhruba tři děti z tisíce. To je zhruba třetina počtu úmrtí v nejvyspělejších zemích světa.

O kvalitě perinatální péče v jihočeském regionu svědčí mimo jiné skutečnost, že po porodu zemřely v regionu v roce 2011 pouze tři děti, což představuje půl promile všech narozených. Ostatní děti zemřely ještě před porodem. Tedy v těle matky, přičemž lékaři už děti zachránit nemohli. O dobré péči všech porodnic v kraji svědčí to, že nedošlo k žádnému úmrtí během porodu.

Česká republika patří z hlediska nízké míry perinatální úmrtnosti do absolutní světové špičky. Po několika letech jsme sice zaznamenali mírné zhoršení výsledků, přesto si ale Česká republika nadále udržuje své elitní postavení v oblasti této péče,“ zdůraznil primář MUDr. Sák.

Statistiky negativně ovlivňuje zejména příliv běženců z celého světa. Ženy zde rodí bez jakékoli předchozí prenatální péče. K lékařům se často dostanou až těsně před porodem a ve stavu, který ani současná moderní medicína není schopna řešit. „Co může udělat lékař, k němuž přijde nemocná a zanedbaná žena z Afghánistánu v devátém měsíci těhotenství?“ ptal se Petr Sák.

Českobudějovické perinatologické centrum je v současnosti jediným akreditovaným a vysoce specializovaným pracovištěm svého druhu na jihu Čech, které společně tvoří Gynekologicko-porodnické a Neonatologické oddělení Nemocnice České Budějovice. V celé republice existuje celkem dvanáct perinatologických center.

„Perinatologické centrum zajišťuje v úzké spolupráci obou výše zmíněných oddělení nemocnice, se spádovostí nejen pro celý kraj, ale například také pro Pelhřimovsko, Klatovsko či Telčsko, tedy hraniční oblasti Plzeňského kraje a kraje Vysočina, péči o nejsložitější patologická těhotenství, o nejsložitější a nejpatologičtější porody, převážně předčasné porody, a následnou péči o děti narozené z těchto porodů. Ve výjimečných případech a při volné kapacitě řešíme jako specializované pracoviště případy patologických těhotenství a porodů až třeba z Ostravy,“ konstatoval Sák.

Lékaři Neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice, které je součástí českobudějovického perinatologického centra, dnes běžně pečují o těžce nebo extrémně nezralé děti s porodní váhou nižší než 1500 gramů, které by ještě před 15 až 20 lety neměly šanci na přežití.

Statistika porodnosti

V jihočeských porodnicích se v loňském roce narodilo celkem 6369 dětí, z toho více než jedna třetina v Nemocnici České Budějovice. Meziročně počet novorozenců v kraji klesl o 662. Vzhledem k roku 2010 tak kraj zaznamenal zhruba desetiprocentní pokles porodnosti.

V roce 2011 se v Jihočeském kraji narodilo 6369 dětí z 6247 porodů, což znamená, že ve 122 případech došlo k porodu dvojčat. Českobudějovická porodnice se na tomto počtu podílí více než jednou třetinou. Vloni zde došlo k 2247 porodům, z nichž se narodilo  2326 dětí, v 79 případech šlo o dvojčata.

Tisková informace Nemocnice České Budějovice, a. s.

Štítky porod, Česko, Nemocnice České Budějovice, těhotenství, lékař, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, Evropská unie, České Budějovice, USA, Japonsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké perinatologické centrum patří mezi světovou elitu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.