Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějčtí neurochirurgové mají republikový primát

Neurochirurgické oddělení českobudějovické nemocnice patří mezi přední pracoviště v zemi, která intenzivně rozvíjí program operativní prevence cévní ischemie, tedy takzvaných cévních mozkových příhod neboli mozkové mrtvice.

Po zhruba roce postupných příprav a testů nyní navíc budějčtí lékaři začali už zcela rutinně používat jako první v České republice novou metodu, která podstatně zlepšuje kvalitu péče o pacienty s mozkovou ischemií.

Jejím základem je výzkum vědců z kliniky v Chicagu, kteří vytvořili systém umožňující lépe vyhodnocovat vhodnost zákroků u jednotlivých pacientů a zároveň eliminujícího rizika komplikací při vlastních chirurgických zákrocích.

„Tato metoda, kombinující přesnější vyhodnocení předoperačních a pooperačních vyšetření spolu s měřením aktuálního průtoku krve v cévách při operacích, zajišťuje maximální bezpečnost chirurgických zákroků,“uvedl MUDr. Jiří Fiedler, Ph.D. z Neurochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Zásahy na zúžených cévách přivádějících krev do mozku, či bypassy, kdy chirurgové „přemostí“ tepny, jimž hrozí ucpání, či už ucpaných tepen v mozku, používají neurochirurgové obdobně jako kardiochirurgové při řešení srdečních infarktů. Počet těchto zákroků v českobudějovické nemocnici rok od roku roste.

Jde o technicky velmi náročný zákrok. Chirurgové sešívají za pomoci speciálních mikroskopů cévy, které mají průměr jednoho milimetru, deseti až dvanácti ručně šitými stehy. Šicí materiál přitom není pouhým okem viditelný.

Tepna, která původně zásobuje krví kůži, podkoží a svalstvo obličeje, se uvolní a po otevření lebky našije na tepnu na povrchu mozku. Takto se zajistí zvýšení průtoku krve v mozku. Během operace se dokážeme přesvědčit o správné funkci bypassu a tedy úspěšnosti operace. Výhodou také je, že kromě přesného měření průtoku v bypassu dokáže předpovědět jeho dlouhodobou průchodnost. Podobně lze metodu použít při řešení mozkových výdutí a zajistit tak maximální možnou bezpečnost optativy,“ poznamenal zástupce primáře Neurochirurgického oddělení budějcké nemocnice MUDr. Vladimír Přibáň, Ph.D.

Zároveň zdůraznil, že nedílnou součástí nové metody je už zmíněné zdokonalené vyhodnocování předoperačních vyšetření. Ze sta vyšetřených pacientů se totiž může extraintrakraniální anastomóze podrobit v průměru deset z nich. Jsou to však právě ti, kteří by ještě před několika lety neměli šanci přežít.

Posouzení vhodnosti operací u těchto pacientů vyžaduje pečlivé vyšetření pomocí moderních technologií jako je magnetická rezonance, CT a transkraniální doppler. Pokud se zjistí, že riziko mrtvice je vysoké, pak je provedena operace – bypass.

Jen v rámci chirurgické prevence ischemické příhody mozkové provedou českobudějovičtí lékaři ročně zhruba 200 chirurgických zákroků. Vedle zmíněných bypassů přibližně padesát stentů, rozšiřujících zúžené cévy přivádějící krev do mozku, a přibližně 120 karotických endarterektomií.

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice, a. s.

Štítky mrtvice, Nemocnice České Budějovice, pacient, céva, Jiří Fiedler, Česko, Chicago

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Zašití milimetrové cévy 12 stehy....nechápu a smekám....jsou to borci.

Středa, 29. února 2012, 08:37Odpovědět

Budějčtí neurochirurgové mají republikový primát  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.