Vysoký krevní tlak již není problémem pouze dospělých, ale v posledních letech stále častěji i dětí. Lékaři proto bijí na poplach. Nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtí u dospělé populace jsou totiž choroby srdce a cév, u nichž je hypertenze považována za jeden z nejrizikovějších faktorů.
Na počátku všeho stojí obezita a nadměrná konzumace soli již v mládí. „Počátky hypertenze je třeba hledat již v dětském věku, to je důvod, proč se dnes problematikou zabývají i pediatři,“ uvedl primář Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice Vladislav Smrčka.
Studie provedené Zdravotně-sociální fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích ve spolupráci s Českou pediatrickou společností ukázaly, že zvláště u dorostenců obou pohlaví je často přítomen takzvaný vysoce normální krevní tlak, takzvaná prehypertenze, nebo dokonce již jasná hypertenze.
„V obou případech je zvýšený krevní tlak často spojen s nadváhou nebo obezitou a nadměrnou konzumací soli,“ dodal Smrčka.
Poslední údaje upozorňují na to, že denní spotřeba soli se v České republice pohybuje okolo 13 až 14 gramů na osobu. V Evropě tak patříme „ke špičce“, vyšší spotřeba je pouze v Maďarsku, Chorvatsku a Makedonii.
Doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) se přitom pohybuje okolo 5 až 6 gramů denně. U českých dětí a dorostu konzum soli významně překračuje doporučená množství již v předškolním a školním věku.
„Denní příjem soli významně překračuje doporučené normy bohužel i u jedinců v prvních letech života. Naprostá většina dětské populace tedy dostává více soli, než je doporučeno. Zvýšená spotřeba soli vyvolává pocit žízně a u dětí při dnešní oblibě různých nápojů s vysokým obsahem cukru vede ke zvýšenému příjmu kalorií, a tím k nadváze až obezitě. A obezita představuje vedle nadměrného příjmu soli další nezávislý rizikový faktor pro hypertenzi,“ zdůraznil primář Dětského oddělení.
Nejvíce soli přijímáme v potravinách, které kupujeme v obchodech, zhruba 75 až 80 procent denní dodávky. Značná část soli je obsažena například v pečivu. Pouze menší dodávka je dána přídavkem soli při vaření a při solení jídel doma u stolu.
Příklady potravin se zvýšeným obsahem soli: šunka, uzeniny, polévky v prášku, chipsy, rohlíky a housky (zvláště posypané ještě navíc solí), slané tyčinky, mandle, kukuřice, lupínky, řada sýrů (například balkánský typ, niva, atd.). Také většina nabídek takzvaných fast-foodů, které jsou tak oblíbené u dospělých i dětí, nabízí produkty s vysokým obsahem soli.
„Pokud si dítě zvykne v útlém věku na zvýšený příjem soli, vzniká závislost na slaném, děti pak vyžadují vše, co je hodně slané, přesolené. Nad tím by se měli zamyslet především rodiče,“ doplnil primář.
Tisková zpráva
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.