Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Jižní Čechy mají svůj Mamma Help. Otevřen byl v Budějcích

Jsou tu, aby pomáhaly ženám s rakovinou prsu. A stejně tak jejich rodinám, pro které je tato zkušenost stejně traumatizující. Organizace Mamma Help má již nárok na občanský průkaz. Slaví totiž 15. narozeniny. Jako dárek si nadělila osmé centrum, které bylo tento týden otevřeno v Budějcích.

Jihočeské Mamma Help centrum naleznete na Lannově třídě. Nachází se v prvním patře objektu, do kterého se vchází ze dvora, tedy ze Štítného ulice.

Pokud vás něco trápí, máte podezření, nevíte, jak postupovat, určitě se nebojte Mamma Help navštívit. Na místě se setkáte se sympatickými ženami, které se o vás postarají.

„Jihočeský kraj je pro nás pole neorané. Centra máme všude po republice, ale na jihu Čech žádné nebylo,“ zmínila koordinátorka Ludmila Kubátová, která na rozjezdu budějckého centra pracovala již půl roku.

Interiér, kde se centrum nachází, byl upraven, což vyzdvihl i Václav Pecha, jenž Mamma Help před lety zakládal. „Skutečně si vážím toho, jakým způsobem se tato místnost předělala,“ uvedl.

Do budějckého Mamma Help centra přinesl speciální uzdravovací židli. „Myšlenkou je, že se na ni může každý podepsat, může na ni dál malovat a tak dále,“ řekl Václav Pecha. Židle je symbolickým darem, na kterém tento výborný lékař pracoval ve svém volném čase. „Je bytelná, udrží minimálně dvě Mamma Helpky,“ usmál se.

Židle udělala radost Janě Drexlerové, ředitelce Mamma Help center. „Je úžasná! Kdysi jsem něco takového viděla v nějakém filmu. Přišlo mi to nejdřív bláznivé, ale něco do sebe to má.“

Jana Drexlerová se před patnácti lety na vzniku Mamma Help center podílela. S prvotní myšlenkou ale přišel Václav Pecha. „Napadla mě skutečně už hodně dávno. Ještě v době, kdy jsem pracoval na chirurgii v Českém Krumlově. Tehdejší režim ale nepřál žádném většímu sdružování, takže ke vzniku organizace nedošlo. Až po několika letech jsem náhodně narazil na skupinu pacientek, se kterými jsme se dohodli, že organizaci založíme,“ zavzpomínal Václav Pecha.

Na vybavení českobudějovického centra se podíleli také sponzoři. „Vážím si toho, že nás zasponzorovaly firmy, které jsme oslovili. Dostali jsme třeba ledničku, kytičky a tak dále. Také chci poděkovat zástupcům kraje a města,“ zmínila Ludmila Kubátová.

Jak již bylo řečeno, budějcké Mamma Help centrum je již osmé v řadě. Další centra se nachází v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové, Přerově, Zlíně a Plzni.

Rakovinou prsu každoročně v Čechách onemocní zhruba sedm tisíc žen. Mamma Help centra nabízí komplexní informace o tomto onemocnění. Pomohou vám zorientovat se v této těžké životní situaci.

Mamma Help je největší pacientskou organizací v České republice, která má bohaté zkušenosti. Své služby poskytuje zdarma! Mnoho důležitých informací a také on-line poradnu najdete na jeho oficiálních stránkách. Můžete si zde přečíst i řadu článků od odborníků.

Štítky Mamma HELP, osmé centrum, České Budějovice, rakovina prsu, Jihočeský kraj, Česko, Praha, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Čechy mají svůj Mamma Help. Otevřen byl v Budějcích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.