Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Klíšťata vloni nejvíce trápila Budějčáky

Mají zhruba tři milimetry, a přesto dokážou člověka ohrozit na životě. Klíšťata... Strašák mnoha lidí, kteří si kvůli těmto parazitům neužívají procházku ve vysoké trávě nebo například v lese.

Minulý rok klíšťata dala zabrat více než čtyřem stovkám Jihočechů. Obrovský výskyt hygienici zaznamenali hlavně u lymeské borreliózy. Nemálo lidí ale potrápila i klíšťová encefalitida.

„Vloni bylo zaznamenáno 317 nahlášených případů lymeské borreliózy. To je o 146 více než v roce 2012. Největší počet nahlášených případů byl dosud evidován v letech 2009 a 2011, kdy bylo v kraji zaznamenáno shodně 218 případů lymeské borreliózy,“ uvedl František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

Lymeská borrelióza vloni nejvíce potrápila Budějčáky. Celkově jí onemocnělo 75 lidí. O dvanáct případů méně bylo na Jindřichohradecku. Nejnižší výskyt naopak hygienici evidovali na Písecku (19 případů). Zajímavé je srovnání s minulým rokem, kdy borreliózou onemocnělo pouze třináct Budějčáků.

„Ve srovnání s rokem 2012 vzrostl počet nahlášených případů lymeské borreliózy ve všech okresech Jihočeského kraje s výjimkou Táborska,“ dodal František Kotrba.

Situace kolem klíšťové encefalitidy byla o něco příznivější. V jižních Čechách jí vloni onemocnělo 126 lidí. „To je o jeden případ více než v sezoně 2012, loňský výskyt tedy patřil ve srovnání posledních patnácti let k těm nejnižším,“ zmínil František Kotrba.

Stejně jako u borreliózy byl největší výskyt encefalitidy na Budějcku - 31 případů. Nejméně pak na Písecku (čtyři případy).

Odborníci se shodují, že by nikdo neměl podceňovat ochranu proti klíšťatům. Ideálním řešením je očkování proti klíšťové encefalitidě. Sice vaše peněženka přijde o několik stovek korun, ale aspoň už nebudete muset mít strach z hledání hub či pouhé procházky po přírodě.

Pokud se vám do očkování nechce, zkuste alespoň repelenty a hlavně se dobře oblečte. „Vždycky na sebe navleču kupu hadrů, jako bych měl jít do toxické zóny. Když pak přijdu z lesa domů, hned se svlékám a oblečení putuje do pračky,“ řekl například houbař Petr Štěpánek, který zároveň dodal, že dodnes se k očkování proti encefalitidě nedokopal. Aby jednou nebylo pozdě...

Každopádně nezapomeňte, že nebezpečí klíšťat nečíhá pouze v lese, ale de facto kdekoliv, třeba i na vaší zahrádce! V ohrožení jsou stejně tak i vaši zvířecí miláčci. Například mezi majiteli psů je jako prevence oblíbený antiparazitní obojek.

A co je vlastně klíšťová encefalitida? Onemocnění, které napadá mozek. Na někom může zanechat trvalé následky, pro někoho může být dokonce smrtelné.

Foto: Richard Bartz, Wikipedia

Štítky klíště obecné, klíšťová encefalitida, lymeská borrelióza, Jihočeský kraj, lymská borelióza, les, František Kotrba, Krajská hygienická stanice, okres Písek, Richard Bartz, České Budějovice, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíšťata vloni nejvíce trápila Budějčáky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.