Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nejčistější voda ke koupání je na pláži v Horní Plané

Kvalita vody se v posledním týdnu na sledovaných jihočeských lokalitách zhoršila na řadě míst. Jihočeští hygienici vyhlásili dočasný zákaz koupání v oblasti Podolsko na orlické nádrži. Podle rozborů tam voda překračuje limity pro sinice a chlorofyl-a. Zákaz platí od včerejšího dne.

Na orlické nádrži u tábořiště Vojníkov jsou také překročeny limity pro sinice, průhlednost a cholorofyl-a.

„Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro citlivé jedince,“ informoval František Kotrba z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Na Radavě na orlické nádrži, ve Staňkovském rybníku a na lipenské pláži v Černé v Pošumaví má voda zhoršenou jakost.

O něco lepší je stav na pláži v Lipně nad Vltavou. Tam hygienici při rozborech zaznamenali překročení limitu pro chlorofyl-a a průhlednost a na hladině se vyskytovalo mírné přírodní znečištění a znečištění odpady. „Voda je stále vhodná ke koupání,“ řekl Kotrba.

Nejlepší podmínky ze sledovaných lokalit nabízí rybník Hejtman v Chlumu u Třeboně a lipenská pláž v Horní Plané. Podle aktuálních rozborů je na obou místech pouze mírně překročena limitní hodnota ukazatele chlorofyl-a.

Zdroj: ČTK

Štítky kvalita vody, jižní Čechy, koupaliště, znečištěná voda, sinice, koupání, pláž, Horní Planá, nádrž, František Kotrba, Podolsko, Krajská hygienická stanice, Vojníkov, Pošumaví, Lipno nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejčistější voda ke koupání je na pláži v Horní Plané  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.