Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice řeší s univerzitní menzou spory o jídlo

Když už jdete do špitálu, je to utrpení samo o sobě. Nejeden pacient ví, že pobyt na lůžku budějcké nemocnice může znepříjemnit i podávaná strava. Do konce roku 2013 měla jídlo na starost menza Jihočeské univerzity. Dodávky jsou ale nyní v ohrožení. Nemocnice vlastní kuchyň nemá.

Nemocnice jednala během celého loňského roku s univerzitní menzou o nové úpravě vzájemných smluvních vztahů na dodávku stravy pro pacienty. Jednání se dlouho nedařila dotáhnout do úspěšného konce a jejich završením bylo vypovězení smlouvy ze strany Jihočeské univerzity.

Tu sice univerzita vzala zpět těsně před koncem roku 2013, nicméně celý spor vedl k úvahám o zřízení vlastního stravovacího provozu. Zatím ale není jasné, kdy se pacienti nové formy stravování dočkají, protože myšlenku nyní vedení nemocnice posuzuje z hlediska ekonomické náročnosti.

„Zvažujeme investici do vlastního stravovacího provozu a nyní ji vyčíslujeme. Rozpočet ale zatím nemáme. V jednání byla i kvalita stravy,“ potvrdila mluvčí Nemocnice České Budějovice Ivana Kerlesová.

„Snažíme se zajistit pacientům všech jihočeských nemocnic cenově i kvalitativně dostupnou stravu, což bohužel Jihočeská univerzita ne vždy splňovala,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Další příčinou neshod byl odlišný pohled na finanční podmínky, které platily od roku 2007 a nemocnice je chtěla změnit. Instituce se nakonec dohodly na prozatímních podmínkách spolupráce. Obě strany ale cítí, že situaci bude třeba začít řešit jinak. Proto vedení nemocnice zvažuje právě zmíněné vlastní stravovací zařízení.

Českobudějovická nemocnice však má v nejbližší době v plánu investovat do nové porodnice, jelikož staré gynekologické oddělení již nevyhovuje. V pořadníku investic je ale hlavně koncentrace veškeré lékařské péče do horního areálu nemocnice.

Přivítali byste, aby do nemocnice dodával stravu někdo jiný, než menza Jihočeské univerzity?

Celkem hlasovalo312 čtenářů

Štítky Nemocnice České Budějovice, Jihočeská univerzita, univerzitní menza, dodávka stravy, spory, nemocnice, pacient, strava, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ivana Kerlesová, Jiří Zimola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Celý spor vedl k úvahám o zřízení vlastního stravovacího provozu. Klobouk dolu. Nemocnice přece své vlastní stravovací zařízení měla, než nějaká skopová hlava přišla s jeho zrušením. Na lůžkové části nemocnice jsem byl celkem třikrát - dopravní nehoda, infekční, slepák. Zkušenost s jídlem, jeho chutí, celkem dobrá. Ovšem hlavní jídlo bylo podáváno převážně vlažné, polévka skoro studená. Vím, není to restaurace, ale i nemocný by měl jídlo dostat o přiměřené teplotě. Možná to na jiných odděleních je jiné, ale tohle je má zkušenost. Kuchyň nemocnice by mohla vařit i pro domovy důchodců ve městě.

Středa, 15. ledna 2014, 10:39Odpovědět

Lenka Zingorová Hoffmannová

Na rizikovém jsme byla také a to jídlo co bylo tam se nedalo srovnat s jinýma odděleníma. Na šestinedělí byli takový blaf a na vánoce pro kojící matku bramborový salát s cibulí a hráškem a smradlavej kapr. A jiné jidla katastrofa. Bud to přesolené nebo bez chuti.Omáčky bez chutě. Na infekčním zvláštní diety.

Úterý, 14. ledna 2014, 18:48Odpovědět

Jana Horáková

Já jsem tam ležela cca 1,5 měsíce v lednu 2009 na rizikovém oddělení, pak i po porodu květen 2009 a byla jsem s jídlem plně spokojená stejně tak jako jsem tam ležela v srpnu 2013 také cca 1,5 měsíce a taktéž po porodu v listopadu 2013 a opět spokojenost. Porce optimální, jídlo mělo chuť a i normálně vypadlo resp. na ty nemocniční podmínky je to dle mě plně dostačující - jen bych ocenila teplé večeře protože večeře už v 16:00 hodin odpoledne a stylem např. máslo, 2 krajíce chleba, sýr a paštika, jablko, tak je pro mě osobně docela málo :o) takže to "zachraňoval" manžel a rodiče potravinou pomocí až na pokoj :D jsem zvyklá na teplé večeře a i obědy ale neni to nic co bych jim vytkla - spíš ocenila kdyby to šlo změnit :o) tudíž za mě plná spokojenost jak s jídlem, tak celou Českobudějovickou nemocnicí hlavně porodnící a odděleníma - jak šestinedělí, tak rizikové.

Úterý, 14. ledna 2014, 16:43Odpovědět

Nemocnice řeší s univerzitní menzou spory o jídlo  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.