Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nemocnice zkvalitňuje léčbu nedonošených dětí

Desítky milionů korun dlouhodobě investuje budějcká nemocnice do nových technologií a nejmodernějších přístrojů, které mimo jiné pomáhají v léčbě nedonošených dětí. Centrum vysoce specializované péče o novorozence v Českých Budějovicích je tak na velmi vysoké úrovni.

„Jen za období posledního roku se nám podařilo získat další technologie, které nám dovolují mít nad nemocnými a nedonošenými novorozenci, jejichž životy někdy visí doslova na vlásku, nepřetržitou kontrolu,“ zmínil Milan Hanzl, primář Neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice.

„Především se jedná o pacienty s podporou dýchání. Děti s porodní váhou hluboko pod 1500 gramů, často i pod kilogram, není možné zatěžovat například častými odběry krve, které nejsou z mnoha důvodů, především u nedonošených, bez nežádoucích důsledků. Zmíněné technologie jsou dalším krokem k tomu, abychom tyto děti sledovali neinvazivně, nejen z hlediska zmíněných odběrů, ale i z pohledu jejich zatěžování jinými vyšetřeními,“ dodal primář neonatologie.

Do rutinního provozu neonatologického oddělení byly uvedeny například přístroje pro kontrolu dětí na ventilátorech sledující množství kysličníku uhličitého ve vydechovaném vzduchu. „To je sice běžné u větších dětí a dospělých, ovšem je třeba si uvědomit, že u našich malých pacientů pracujeme s tak malými objemy vydechovaného vzduchu, že by klasické přístroje byly nespolehlivé. Největší radost máme z toho, že nyní je toto monitorování dostupné současně pro všechny děti, které vyžadují resuscitační péči,“ zmínil Milan Hanzl.

Další technologií v léčbě malých pacientů s podporou dýchání je měření množství kysličníku uhličitého přes kůži. „Tuto metodu jsme sice používali už před 20 lety, ale od té doby zaznamenala obrovský pokrok. Nové monitory nepoškozují kůži nedonošených dětí a pro pacienta neznamenají prakticky žádnou zátěž. Přitom měří velice spolehlivě i pacienty v těch nejnižších váhových kategoriích pod jeden kilogram a dovolují tak personálu reagovat úpravou léčby daleko pohotověji, než dříve,“ doplnil primář Hanzl.

Novinkou posledních let i v jiných lékařských oborech je neinvazivní přímé monitorování zásobení mozku kyslíkem, které neonatologické oddělení zavedlo u pacientů vyžadujících intenzivní a resuscitační péči. V českobudějovické nemocnici ji jako první začali používat kardiochirurgové, kteří operují v mimotělním oběhu.

„Jde o sledování mozku z hlediska bezpečnosti zásobení kyslíkem. Tato technologie v oblasti infračervené spektroskopie (NIRS) je aplikovatelná u malých dětí v závažném stavu bez ohledu na to, zda jde o děti donošené nebo nedonošené. Je to novinka, která se před pár lety dostala do klinické praxe a potenciálně představuje opět významný krok dopředu. Jsme jedním z mála neonatologických pracovišť v České republice, které ji využívá při sledování svých pacientů na jednotce intenzivní a resuscitační péče,“ konstatoval primář.

Štítky Nemocnice České Budějovice, Neonatologické oddělení, Milan Hanzl, primář, modernizace, léčba, technologie, pacient, České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice zkvalitňuje léčbu nedonošených dětí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.