Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocných klíšťovou encefalitidou na jihu Čech ubylo

Počet lidí nakažených klíšťovou encefalitidou v Jihočeském kraji proti minulému roku výrazně klesl. Hygienici letos evidují 31 případů tohoto onemocnění. Je to téměř o polovinu méně než ve stejném období vloni.

„Situace ve výskytu klíšťové encefalitidy je zatím mnohem příznivější než v uplynulých letech. Nejvíce případů - osm, máme hlášeno z Prachaticka, na Strakonicku a Táborsku pak jde shodně o šest případů,“ uvedl František Kotrba z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Počet pacientů s méně závažným onemocněním způsobeným klíšťaty - lymeskou borreliózou, je však meziročně vyšší. Lékaři v kraji ji diagnostikovali u 99 lidí, zatímco vloni jich s ní do ordinací přišlo 57.

Jižní Čechy patří dlouhodobě k největším přírodním ohniskům klíšťových onemocnění v Evropě. Pokud lidé nejsou očkovaní proti encefalitidě, měli by před vstupem do lesa a křovin použít repelent, případná klíšťata po návratu domů okamžitě odstranit.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností.

Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování není.

Zdroj: ČTK

Štítky klíšťová encefalitida, lymeská borrelióza, onemocnění, nemoc, Česko, Jihočeský kraj, František Kotrba, Krajská hygienická stanice, Evropa, okres Tábor, okres Prachatice, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných klíšťovou encefalitidou na jihu Čech ubylo  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.