Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O epidurál mají rodičky veliký zájem

Porod je ten nejkrásnější zážitek v životě. Porod byl totální horor! Vzpomínky a názory rodiček se různí. Jedny mluví o nesnesitelné bolesti, druhé o nádherném pocitu, který bolest přebije. Tak či tak, od bolesti si mohou rodičky ulevit, a to například formou epidurální analgezie.

Že jste o tom nikdy neslyšeli? Věřte, že se jedná o stále oblíbenější metodu, což potvrzují i údaje z Nemocnice České Budějovice, kde v současnosti na žádost rodiček provedou zhruba 25 až 28 zákroků tohoto druhu za měsíc. Oproti počátku minulého roku je to více než pětadvacetinásobný nárůst.

„Epidurální analgezie dokáže ztlumit bolest a dovoluje rodičce odpočívat. Přednost tohoto způsobu tlumení bolesti spočívá v tom, že nevyřadí nutkavý pocit k tlačení, takže maminky mohou po celou dobu porodu aktivně spolupracovat. Celý proces je maximálně bezpečný pro matku i dítě,“ uvedl primář oddělení ARO Nemocnice České Budějovice Bohuslav Kuta.

Epidurální analgezie pomáhá již při otevírání porodních cest. Ulevuje i při samotném porodu a také při případném šití. Dávka se podává tenkou jehlou do epidurálního prostoru páteře.

I přes narůstající oblibu takzvaného epidurálu je ale stále plno žen, které této metodě nedůvěřují. Také někteří odborníci upozorňují, že je třeba si aplikaci epidurální analgezie pečlivě promyslet. Důvod? Možné komplikace, jako je například alergická reakce či bolesti hlavy.

Způsobů, jak si od bolesti ulevit, je více. V některých případech není ani nutná chemie - rodičkám pomáhá teplá sprcha, správné dýchání či správné polohy. Že jste přemýšleli, proč jsou v porodnicích skákací míče? K dovádění opravdu ne. Právě sezení na těchto balónech ženám pomáhá.

V ideálním případě by měl být po ruce i přítel či manžel, který při hledání správné polohy pomůže. A nebo svoji drahou polovičku alespoň namasíruje.

Epidurál je každopádně fenomén, o kterém mluví snad každá rodička. Tuto porodní analgezii nabízí českobudějovická nemocnice aktivněji od loňského léta.

„Například v období loňského srpna až října proběhlo v naší nemocnici 545 porodů, z nichž u 60 byla využita porodnická analgezie. To představuje 11 procent. Za toto období jsme provedli 168 císařských řezů, tedy operativním způsobem jsme ukončili 30,8 procenta porodů. U zbývajících 377 porodů jsme při využití 60 porodnických analgezií dosáhli téměř 16 procent využití této metody,“ sdělil primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice Petr Sák.

Jste prvorodička a nevíte, jak se správně rozhodnout? Nevíte, co vám při porodu pomůže? Není nic snazšího, než navštívit předporodní kurzy. Například v Českých Budějovicích se konají v Českém červeném kříži. Lekce, které jsou celkově čtyři, se konají vždy ve čtvrtek, a to od 15 do 16.30 hodin. Cena jedné lekce je 70 korun na osobu. Vítáni jsou i tatínci, kteří by neměli chybět hlavně na třetí lekci.

Foto: Ravedave, Wikimedia

Štítky epidurální analgezie, porod, Nemocnice České Budějovice, bolest, hnutí Wikimedia, Český červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O epidurál mají rodičky veliký zájem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.