Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Očním chirurgům přibývá diabetiků ohrožených slepotou

Každý třetí pacient, který potřebuje vysoce specializovanou chirurgickou léčbu zadního segmentu oka, je diabetik. V případě včasných operací se tito lidé mohou vrátit do běžného života, v případě prodlení jim hrozí trvalé oslepnutí.

Jediní, kdo jsou jim v současné době v jihočeském regionu schopni pomoci, jsou oftalmochirurgové českobudějovické nemocnice.

Operace v prostoru za oční čočkou jsou velmi technicky a zvláště ekonomicky náročné. Základem vitreoretinální chirurgie jsou časově a technicky náročné vyšetřovací metody s vysokými nároky na přístrojové vybavení.

„V souvislosti s novými možnostmi léčby rozhraní mezi sítnicí a sklivcovým prostorem se významně změnila životní možnost řady diabetiků, což považujeme za obrovský přínos vzhledem k nárůstu počtu diabetiků a komplikací spojených s tímto onemocněním, které rostou geometrickou řadou. U mladších lidí navíc přichází komplikace dříve. Díky vybavení, mnohaletým zkušenostem, erudovanému lékařskému personálu a novým přístrojům máme možnost tyto pacienty velmi úspěšně léčit. Problémem je poměrně vysoká ekonomická náročnost této léčby,“ uvedl MUDr. Jan Sattran, primář Očního oddělení Nemocnice České Budějovice.

Potřeba operací zadního segmentu oka v Jihočeském kraji dlouhodobě vzrůstá. Technicky i personálně je nemocnice schopna tento nárůst zákroků pokrýt, otázkou ovšem zůstává, zda budou na zvýšenou poptávku po těchto nákladných operacích reagovat zdravotní pojišťovny v rámci snižujících se úhrad za poskytnutou lékařskou péči v rámci nově okleštěné úhradové vyhlášky.

Pokud pojišťovny odmítnout tyto zákroky hradit podle potřeby pacientů, mohou být některé operace v lepším případě odloženy.

„Jde o operace v hloubi oka na rozhraní mezi sklivcem a sítnicí. Tyto operace významně zlepšují perspektivu vidění u vážných postižení oka při onemocnění diabetem neboli cukrovkou. Umožňují operovat komplikované případy odchlípení sítnice a řadu jiných výkonů. Zatímco dříve pacient na tento typ operace musel čekat i několik týdnů, než se uvolnilo místo v některé z fakultních nemocnic, v Praze, Plzni či Brně, dnes může být v Českých Budějovicích operován prakticky ihned,“ poznamenal primář Sattran.

Počet provedených vitrektomií (operací na zadním segmentu oka) se v současné době pohybuje na pracovišti v Českých Budějovicích ročně mezi 170 až 200. Z toho třetina je realizována z diabetické indikace.

V Jihočeském kraji trvale roste počet nemocných s cukrovkou. Podle nejnovějších statistik žije v současné době v regionu bezmála 60 tisíc lidí trpících tímto onemocněním, což jižní Čechy řadí na třetí nejvyšší příčku v celé České republice. Lékaři přitom varují, že jejich počet se bude nadále zvyšovat.

Diabetici bývají postiženi nejrůznějšími velmi závažnými zdravotními komplikacemi, jako jsou například srdeční choroby, selhání ledvin, syndrom diabetické nohy či slepota.

Tisková zpráva

Štítky oční oddělení, Nemocnice České Budějovice, primář MUDr. Jan Sattran, slepota, pacient, léčba, Jihočeský kraj, České Budějovice, Česko, Praha, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očním chirurgům přibývá diabetiků ohrožených slepotou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.