Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pacienty lákají z nadstandardů hlavně lepší pokoje

Nadstandardní služby pacienti v jihočeských nemocnicích využívají jen v případě lepších pokojů. Další speciální péče, kterou jim dal zákon od 1. ledna loňského roku, pro ně není příliš zajímavá, vyplynulo z vyjádření zástupců nemocnic.

„Když to trochu odlehčím, tak pacienty zajímají pouze ty nadstandardní služby hotelového typu. To znamená komfortnější pokoje,“ uvedl za českobudějovickou nemocnici její mluvčí Jan Dušek.

Dodal, že největší poptávka po lepších lůžkách je především na porodním oddělení. Další formy nadstandardu jako odlehčené sádry nebo nitrooční čočky podle mluvčího pacienty příliš nelákají.

Podobné zkušenosti má také nemocnice v Českém Krumlově. „Kapacita nadstandardních pokojů je u nás využita téměř na 100 procent,“ uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Šíma. O další služby nad rámec péče prý téměř nikdo nežádá.

Podle ředitele písecké nemocnice Jiřího Holana nadstandardy někdy představují pro personál zdravotního zařízení určitou komplikaci. „My pacientům tyto služby musíme nabídnout a oni je většinou odmítají. My to však následně celé musíme sepsat, což je trochu práce navíc,“ řekl Holan.

Tato zkušenost se netýká nadstandardních pokojů. O ně je podle něj v Písku stejně jako jinde velký zájem. „Pokoj stojí 500 korun na den, pacienti v něm mají vyšší komfort,“ řekl Holan.

Písecká nemocnice se však snaží vyjít pacientům vstříc dalšími službami na rámec péče. Například ustoupila od poplatku za to, když chce být otec u porodu. Podle Holana tyto peníze žádný velký efekt zařízení nepřinesly.

„Zatím máme stále zpoplatněné připojení k internetu, ale dá se očekávat, že v budoucnosti od toho také ustoupíme,“ uvedl ředitel.

Předseda představenstva strakonické nemocnice Tomáš Fiala uvedl, že některé nadstandardní služby se v jejich zařízení využívají jen v řádu jednotek.

„Když budeme mluvit o té takzvané odlehčené sádře, tak jde tak o deset případů za půl roku. U čoček si myslím, že se vejdeme do počtu pěti pacientů za půl rok,“ řekl Fiala. Na rozdíl od toho je stejně jako v ostatních nemocnicích zájem o příplatky za lepší pokoje.

Ve Strakonicích je nyní nabízí porodnice a neurologie. „Na chirurgii, kde jsme nadstandardní pokoje rovněž nabízeli, nyní nejsou tyto služby kvůli rekonstrukci oddělení k dispozici,“ dodal Fiala.

Zdroj: ČTK

Štítky nemocnice, nadstandardy, Jihočeský kraj, pokoje, pacient, Tomáš Fiala, Jan Dušek, Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Český Krumlov, a.s., Jaroslav Šíma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacienty lákají z nadstandardů hlavně lepší pokoje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.