Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po selhání ledvin se můžou pacienti léčit i doma

Zhruba deset procent pacientů budějcké nemocnice se po selhání ledvin může léčit doma. Nemusí už tak trávit několik hodin denně ve zdravotnickém zařízení, kde byli napojeni na umělou ledvinu. Umožňují to moderní technologie, dialyzační roztoky a léčebné postupy.

„Budoucnost, i když jen pro část pacientů, kteří potřebují umělou náhradu ledvinných funkcí, je v současné době směřována k péči v domácím prostředí. Pacient se léčí doma a lékař nebo specializovaná sestra za ním docházejí na kontroly. Samozřejmě využití těchto přístrojů bude vždy limitováno schopností konkrétního pacienta připojit se na přístroj a správně ho ovládat. Tuto činnost ale mohou zajistit i vyškolení rodinní příslušníci,“ uvedla primářka interního oddělení českobudějovické nemocnice Marie Pešková.

V minulosti byli pacienti běžně napojováni k umělé ledvině na šest hodin každý den. Případně měli přestávku v tomto procesu jen o víkendu. I nyní zůstává značný počet lidí, kteří musí tuto proceduru v nemocnici podstupovat. S rozvojem možností, zlepšením přístupu k průtoku krve cévními vstupy a zkvalitněním dialyzátorů se doba pobytu na dialyzačním přístroji zkrátila na čtyři až pět hodin třikrát týdně.

Pacientům se při domácí léčbě v pravidelných intervalech vyměňuje speciální roztok v dutině břišní prostřednictvím katétru. Do nemocnice na dialyzační středisko dochází jen na kontroly nebo při potížích. Léčba v domácím prostředí má podle lékařů nepochybně pozitivní vliv na kvalitu života a psychický stav nemocných. Dialyzovaní pacienti mohou chodit do práce, studovat, aktivně trávit volný čas nebo cestovat.

Nejkvalitnější léčebnou metodou náhrady ledvinných funkcí je transplantace ledviny. V Česku je téměř 11 tisíc pacientů, kteří se léčí některou z metod nahrazujících ledvinné funkce, z tohoto počtu je 4 100 lidí s transplantovanou ledvinou.

Zdroj: ČTK
Ilustrace: Wikipedia

Štítky ledviny, domácí léčba, nemocnice, umělá ledvina, pacient, ledvina, Nemocnice České Budějovice, Wikipedie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po selhání ledvin se můžou pacienti léčit i doma  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.