Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet nakažených pohlavní nemocí v posledních letech roste

Počet pohlavních nemocí, hlášených v Jihočeském kraji, vzrostl od roku 2009 do loňska dvojnásobně. Vyplývá to z údajů Registru pohlavních nemocí, s nímž pracuje i Nemocnice České Budějovice. Největšími hrozbami jsou v tomto ohledu kapavka a syfilis.

Zatímco v roce 2009 bylo v jižních Čechách hlášeno 47 případů pohlavních nemocí, vloni se už číslo vyšplhalo na 96. Počet evidovaných nemocných gonokokovou infekcí neboli kapavkou se za poslední čtyři roky zvýšil 2,5krát, syfilidou se nakazilo za stejné časové období dvojnásobné množství osob. Lékaři navíc varují, že reálný počet je zcela jistě vyšší.

„V roce 2009 jsme evidovali v Jihočeském kraji 17 osob s kapavkou, vloni už jich bylo 41. Syfilidou v roce 2009 onemocnělo 30 osob, vloni už to bylo 55 pacientů. Z toho 36 případů se týkalo časných, vysoce infekčních stadií,“ uvedl Jiří Horažďovský, primář Kožního oddělení Nemocnice České Budějovice. Zároveň upozornil na to, že reálný počet nemocných je vyšší.

Z hlediska trvalého bydliště léčených pacientů pohlavními chorobami nejvíce trpí obyvatelé Českokrumlovska (31 osob), dále Jindřichohradecka (17) a pak Českobudějovicka (16). Nejméně evidovaných případů je ze Strakonicka (7).

„Ke zvýšenému výskytu pohlavních nemocí dochází během léta, kdy mají lidé více času na sexuální hrátky, například o prázdninách a na dovolených. Proto doporučuji dostatečnou ochranu nejlépe v podobě používání kondomu. Lidé by také neměli váhat s návštěvou venerologického pracoviště v případě nebolestivých vředů či výrůstků v oblasti genitální a anální, výtoku z močové trubice,“ upozornil primář Horažďovský.

Kapavka patří mezi nejrozšířenější sexuálně přenosné nemoci na světě. Způsobuje ji bakterie Neisseria gonorrhoeae. Onemocnění má obvykle charakter hnisavého zánětu sliznic vylučovacích a pohlavních orgánů, někdy také může zasáhnout konečník, hltan nebo spojivky v očích.

Kapavka se nejčastěji šíří při pohlavním styku. Inkubační doba činí obvykle 2 až 14 dnů. První symptomy se u mužů obvykle objevují mezi 2. a 5. dnem po infikaci, u žen 4. až 7. den. Někteří lidé ale mohou být bez příznaků i několik měsíců.

Jelikož jde o nemoc, která se šíří prakticky pouze pohlavním stykem, je nejúčinnější prevencí věrnost jedinému partnerovi nebo alespoň pečlivý výběr sexuálních partnerů. Poměrně účinně snižuje pravděpodobnost přenosu například kondom.

„Problém kapavky spočívá v tom, že původci onemocnění špatně odpovídají na běžně dostupnou a doposud efektivní léčbu. Nezřídka je proto nutné pacienty hospitalizovat a nákladně léčit,“ řekl Jiří Horažďovský.

Syfilis je pohlavní choroba způsobená bakterií Treponema pallidum. Způsobuje specifické chronické onemocnění, které probíhá v několika fázích. V místě vstupu infekce se nejčastěji vytvoří po určité době vřed, následuje rozsev infekce do celého těla, projevující se celkovými příznaky, různými vyrážkami na sliznicích a kůži, vypadáváním vlasů a podobně.

Časná fáze onemocnění je vystřídána obdobím bez příznaků, která po několika letech vede k postižení orgánů, nejčastěji kůže, srdce a velkých cév a centrální nervové soustavy. Charakteristické jsou i tuhé, ploché, hladké, mokvavé zapáchající projevy v análně genitální oblasti.

Neléčený syfilis může po čase vážně poškodit prakticky všechny orgány, nejčastěji kůži, kosti, srdce, mozek a míchu. Může vést v pozdějších stádiích k duševním poruchám a smrti. Při hospitalizaci se podává antibiotikum penicilin, který se aplikuje do svalu či nitrožilně několik dní podle určených schémat. Nemocní musí být po léčbě pravidelně sledováni i několik let.

Tisková zpráva

Štítky pohlavní nemoci, syfilis, kapavka, Nemocnice České Budějovice, sexuálně přenosná nemoc, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nakažených pohlavní nemocí v posledních letech roste  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.