Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Počet nemocných s cukrovkou na jihu Čech strmě vzrůstá

V Jihočeském kraji trvale roste počet nemocných s cukrovkou. Podle statistik žije v současné době v regionu asi 60 tisíc lidí trpících touto nemocí, což jižní Čechy řadí na třetí nejvyšší příčku v celé České republice, řekla ve středu agentuře Mediafax Lenka Dohnalová z českobudějovické nemocnice.

Lékaři přitom varují, že jejich počet se bude nadále zvyšovat.„Diabetes mellitus (cukrovka) je vážné chronické onemocnění. Počet diabetiků bohužel neustále strmě stoupá. Podle posledních statistik, které jsou k dispozici, přesahuje počet nemocných cukrovkou v celé České republice 773 tisíc, z toho zhruba 90 procent tvoří pacienti s diabetem 2. typu. Zbytek tvoří pacienti s diabetem 1. typu nebo jiných vzácných typů. Výskyt diabetu nyní dosahuje v české populaci přibližně 8,7 procenta, přičemž se předpokládá, že už v roce 2030 zasáhne toto onemocnění 11 procent populace ČR. V roce 2010 bylo v Evropě evidováno cirka 55 miliónů pacientů s cukrovkou, ve světě 285 miliónů. V roce 2030 se předpokládá, že ČR bude mít asi milión diabetiků, Evropa 66 miliónů a svět 439 miliónů,“ uvedla koordinátorka Diabetologického centra pro Jihočeský kraj Lenka Dohnalová z Interního oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s.

Příčinou zvyšujícího se počtu nemocných je hlavně nadměrný energetický příjem a snižující se fyzická aktivita. Diabetologické centrum Nemocnice České Budějovice pečuje o nejzávažnější případy diabetu. Vesměs jde o pacienty s pozdními komplikacemi nebo celkově těžkým průběhem onemocnění.

„Ambulantní péče o diabetiky je v celém jihočeském regionu na velmi vysoké úrovni zajišťována specializovanými lékaři s potřebnou atestací. Někdy ale nastane situace, kdy je třeba pacienty s diabetem hospitalizovat a všechny tyto komplikované případy pak přebírá naše centrum,“ řekla Dohnalová a poznamenala, že léčba cukrovky a s ní spojených komplikací už dávno není pouze záležitostí internistů, ale i specialistů z řady dalších medicínských oborů.

Diabetologické centrum tak poskytuje pro celý kraj komplexní péči zejména v oblasti intenzivní terapie diabetu, koordinace léčby pomocí inzulínových pump a léčby diabetické nefropatie, léčby speciálního postižení očí takzvanou diabetickou retinopatii ve spolupráci s očním oddělením Nemocnice České Budějovice. Součástí jeho činnosti je ale také péče o těhotné pacientky s diabetem a léčba takzvaného syndromu diabetické nohy.

„V této souvislosti je třeba připomenout, že centrum disponuje odbornou podiatrickou ambulancí a podiatrickou poradnou. Toto pracoviště, specializované na léčbu syndromu diabetické nohy, patří mezi nejmodernější svého druhu v zemi. Ačkoli jsou diabetici postiženi nejrůznějšími velmi závažnými zdravotními komplikacemi, jako jsou například srdeční choroby, selhání ledvin či slepota, patří k těm nejzávažnějším problémům syndrom diabetické nohy. Až sedmdesát procent amputací dolních končetin je způsobeno právě diabetem. Některé statistiky se dokonce pohybují v rozmezí od 70 do 90 procent,“ upozornila Dohnalová.

Počet těchto amputací lze přitom podle posledních průzkumů snížit až o polovinu účinnou prevencí, vzděláváním pacientů a odborným způsobem léčby. „Ze strany lékařů je nutná včasná diagnostika, dispenzarizace a odborná podiatrická péče. Každý diabetik by měl mít jedenkrát ročně zkontrolovány nohy," zdůraznila Dohnalová.

Nedílnou součástí práce centra je edukační a výchovný program. U diabetu je totiž nejdůležitější prevence. Jen málokdo tuší, že jen málokteré nemoci se dá zdravým životním stylem předejít tak dobře jako právě cukrovce. Přímou hrozbou onemocnění je obezita. „Pacienti s diabetem mají až čtyřikrát častěji infarkt myokardu, čtyřikrát až šestkrát častěji vysoký krevní tlak a čtyřikrát častěji cévní mozkové příhody. Cukrovka je tak přímým rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních, život přímo ohrožujících chorob,“ varuje Dohnalová.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky diabetes, Česko, Jihočeský kraj, Lenka Dohnalová - Mlynářová, nemoc, Nemocnice České Budějovice, pacient, Mediafax, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nemocných s cukrovkou na jihu Čech strmě vzrůstá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.