Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pohotovosti jsou neefektivní, lékaři by je chtěli zrušit

Stanicím lékařské služby první pomoci zvoní hrana. Podle specialistů na urgentní medicínu nejsou dostatečně vybavené a pacienti je málo využívají. Ve svém úterním vydání o tom informovaly Lidové noviny.

Pohotovosti se potýkají s nedostatkem lékařů, přičemž v průměru ošetří jednoho pacienta za hodinu. Podle lékařů mají pacienti jezdit do nemocnic nebo si zavolat záchranku.

„Dnes si každý do města dojede, případně tam záchranka pošle sanitku,“ tvrdí Jan Bělobrádek z výboru Sdružení praktických lékařů. „Je lepší, když bude pohotovost v nemocnici s rentgenem a laboratoří, než když se budou potíže řešit někde v malé ordinaci s tužkou a baterkou,“ dodává.

Kraje však názor lékařů nesdílí. „Tento postup se nám nelíbí,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. „Považuji to za pokrytectví. Praktičtí lékaři se chtějí vyvinit z toho, aby na pohotovostech sloužili,“ dodává Běhounek.

Pochopení pro praktické lékaře mají odborníci na urgentní medicínu, se kterými lékaři sepsali společné memorandum. Za ideální považují převzetí péče o pacienty pohotovostí urgentnímy příjmy nemocnic. Ty jsou podle jejich názoru dostatečně vybavené k zodpovědnému stanovení diagnózy.

Napsal Petr Barták, Mediafax

Štítky pohotovost, zrušení, návrh, lékař, pacient, nemocnice, Lidové noviny, Jiří Běhounek, Mediafax, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohotovosti jsou neefektivní, lékaři by je chtěli zrušit  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.