Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prázdniny předčasně končí pro řadu dětí v nemocnici

Stačí chvilka nepozornosti a pro řadu dětí končí vidina dvouměsíčního letního volna předčasně pobytem v nemocnici. Těchto malých nešťastníků o prázdninách přibývá.

Potvrzují to lékaři Centra dětské traumatologie Nemocnice České Budějovice, kteří v průběhu července a srpna ošetřují kvůli vážným úrazům přibližně dvakrát více dětí, než v jiných měsících.

„Má to dvě hlavní příčiny. Děti mají během prázdnin více času na různé pohybové aktivity. Rodiče pak nedostatek času k tomu, aby své ratolesti kontrolovali a usměrňovali,“ uvedl zástupce primáře Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Jiří Klíma.

Kvůli úrazům je na dětském oddělení českobudějovické nemocnice průměrně hospitalizováno šedesát až sedmdesát dětí měsíčně, v červenci a srpnu okolo 120. Lůžkovou péčí krajského Centra dětské traumatologie tak ročně projde více než tisíc malých pacientů. „To nejsou odřená kolena, ale závažné úrazy vyžadující hospitalizaci a často i chirurgickou léčbu,“ poznamenal Klíma.

Dalších přibližně devět tisíc dětí ročně je s lehčími poraněními ošetřeno bez nutné hospitalizace v ambulancích traumacentra. „V letních měsících a o prázdninách se počet dětí, které denně ošetříme na naší úrazové ambulanci, zvyšuje na dvou až třínásobek,“ potvrdil vedoucí lékař Centra dětské traumatologie Nemocnice České Budějovice MUDr. Petr Toufar.

Spektrum příčin úrazů je přitom velmi široké. Časté jsou pády z kola, in-line bruslí či skateboardů. Se začátkem prázdnin také prudce narůstá počet dětí těžce zraněných při dopravních nehodách. Děti jsou jednak jejich aktivními účastníky, například při jízdě na kole či jako chodci, ale také jejich pasivními účastníky, jako spolujezdci v osobních automobilech. Stoupá i podíl mladistvých motocyklistů zraněných při nehodách. Novinkou už nejsou ani závažné úrazy po pádu z koně. Obecně roste i počet poranění dětí, jejichž příčinou je vesměs nepozornost rodičů či prarodičů. Sem patří náhodné otravy, poleptání jícnu po požití různých chemikálií a popáleniny.

„Co se týče závažnosti, jsou na prvním místě těžké a bohužel velmi časté úrazy hlavy, které nezřídka končí smrtí či trvalými následky. Děti padají zásadně na hlavu, nejzranitelnější část svého těla. Mají totiž v poměru k tělu větší a těžší hlavu, takže počet pádů na ni je výrazně vyšší, než u dospělých,“ konstatoval zástupce primáře Jiří Klíma.

Trnem v oku lékařů jsou v poslední době trampolíny a skákací hrady. Na první pohled neškodné a bezpečné dětské atrakce jsou příčinou strmě rostoucího počtu velmi vážných úrazů. „Tam, kde kdysi docházelo k nejčastějším úrazům hlavy, tedy u pádů z kol či kolečkových bruslí, došlo v posledních letech díky účinné prevenci v nošení ochranných přileb ke zřetelnému zlepšení. Bohužel tuto bilanci zvrátily pády z různých hopsadel v dětských zábavných koutcích a parcích. Zde neplatí žádná pravidla, neexistuje vyškolený dohled a zcela chybí jakékoliv ochranné pomůcky. Dochází tak k vypadnutí dítěte zcela mimo tuto atrakci nebo kontaktu dětí uvnitř. Koordinace pohybu v tomto prostředí je obtížná a každý nekontrolovaný pohyb je nebezpečný,“ zdůraznil Klíma.

Důsledkem úrazů, které co do počtu už předčily i úrazy z kol a jiných běžných letních aktivit, jsou vedle závažných úrazů hlavy, zlomeniny předloktí, pažních kostí, stehenních kostí, otřesy mozku, tržné rány a podobně.

„Velmi závažné a poměrně časté jsou u dětí rovněž zlomeniny v oblasti lokte, které často nelze léčit konzervativně a děti tak končí na operačních sálech. Přibývají také zlomeniny dolních končetin jak bérce, tak stehna, což jsou těžká poranění, která mohou často přímo ohrozit život dítěte,“ doplnil zástupce primáře dětského oddělení.

Tisková zpráva

Štítky úrazy dětí, Nemocnice České Budějovice, dětské oddělení, Jiří Klíma, lékař, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdniny předčasně končí pro řadu dětí v nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.