Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Primář psychiatrie přiblíží soužití s duševně nemocnými

Bořit tabu, spojená s duševními onemocněními, si klade za cíl akce s názvem Týden obyčejného šílenství, kterou ve dnech 2. až 5. října pořádá v Českých Budějovicích občanské sdružení Fokus.

Ve středu 3. října od 19 hodin v domě U Beránka v Krajinské ulici přiblíží Jan Tuček, primář Psychiatrického oddělení Nemocnice České Budějovice, soužití s duševně nemocnými.

„Duševní nemoc na rozdíl od nemoci tělesné je pro mnoho lidí stále špatně pochopitelná. Onemocnět některou z duševních poruch představuje stále negativní stigma ve společnosti. I nadále přetrvává u řady lidí postoj, že je třeba duševně nemocné izolovat a umístit do zařízení, která ochrání většinovou společnost. Přitom naopak lidé s duševní poruchou vyžadují pomoc okolí, aby se ubránili světu, který je často proti nim negativně nastaven. Velkou zátěž ale představuje duševně nemocný člověk také pro rodinu,“ uvedl primář Psychiatrického oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Jan Tuček, Ph.D.

Péče odborníků je často zaměřena převážně na pacienta a rodinní příslušníci bývají opomíjeni. Jejich potřeby pochopit nemoc a vyrovnat se s onemocněním blízkého příbuzného jsou často nenaplněny. Lékaři by se tak měli zabývat v řadě případů i psychickým stavem opatrovníků.

„Zátěž, kterou představuje duševní onemocnění příbuzného, je často přirovnávána k zátěži při onemocnění blízké osoby onkologickou chorobou. Příbuzní duševně nemocných potřebují specifickou péči, která je poskytována jednak přímo lékaři, ale také různými sociálními programy a svépomocnými skupinami,“ poznamenal Tuček.

Týden normálního šílenství si neklade nesplnitelné nároky, ale chce přispět k tomu, abychom se alespoň zamysleli nad tím, co je to duševní choroba a jaké potřeby má nebližší okolí pacienta.

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice, a.s.

Štítky Týden obyčejného šílenství, Jan Tuček, primář, psychiatrické oddělení, Nemocnice České Budějovice, přesnáška, diskuze, nemoc, duševní porucha, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primář psychiatrie přiblíží soužití s duševně nemocnými  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.