Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výskyt planých neštovic není mimořádný. Počet nemocných odpovídá standardu minulých let

Až 3 tisíce lidí postihnou každoročně na jihu Čech plané neštovice. Nejčastějšími pacienty jsou děti do 10 let. Mezi některými rodiči se v posledních dnech šíří informace, že se momentálně neštovicím v Budějcích daří a do postelí uléhá mnoho dětí. Jaká je skutečnost?

„Situaci nehodnotíme jako mimořádnou,“ uvádí vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Jitka Luňáčková a dodává, že počty nemocných odpovídají výskytu tohoto nejčastějšího dětského onemocnění v jarních měsících. Například v předminulém týdnu potrápily neštovice na Českobudějovicku 30 lidí.

Když už jsme u čísel, jaká je statistika za minulý rok? Jihočeští lékaři hlásili 2549 onemocnění, přičemž na Českobudějovicku jich bylo 786.

Plané neštovice se šíří vzdušnou cestou a jsou velmi infekční. Jsou i případy rodičů, kteří se snaží své děti nakazit záměrně, a to z toho důvodu, že v dospělosti může být toto onemocnění nebezpečné třeba pro těhotné ženy. Standardní průběh neštovic má ale lehčí formu. „Pouze ve dvou procentech může mít komplikace,“ dodala Jitka Luňáčková.

Štítky plané neštovice, epidemie, děti, Krajská hygienická stanice, nemoc, pacienti, neštovice, Česko, České Budějovice, okres České Budějovice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výskyt planých neštovic není mimořádný. Počet nemocných odpovídá standardu minulých let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.