Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Záchranáři přecházejí na systém rendez-vous

Jihočeská záchranná služba postupně přechází na systém výjezdů posádek bez lékařů. Od letoška začal nově fungovat i na Táborsku. Takzvaný rendez-vous systém zatím nebyl zaveden pouze na Jindřichohradecku a Českokrumlovsku, kde by měl zahájit provoz mezi lety 2014 a 2015.

„Systém výjezdů posádek bez lékaře začal před pěti lety na Českobudějovicku. Postupně ho záchranná služba zavedla na Písecku, Strakonicku, Prachaticku a naposledy na Táborsku,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Podle ředitele jihočeských záchranářů Marka Slabého rendez-vous systém zefektivní práci doktorů v terénu. „Jeho hlavní princip spočívá v tom, že jeden lékař je schopen spolupracovat s několika dalšími osádkami záchranářů. Díky tomu, že je mobilní, není fixován na velkou sanitu a jednoho pacienta a v případě potřeby se může přesunout k jinému případu,“ uvedl Slabý.

Záchranáři k tomuto modelu před lety přešli, jelikož neustále stoupal počet výjezdů k případům. To se děje stále, momentálně ročně zasahují v terénu u více než 60 tisíc událostí.

„Ale v těch statistikách počet stále roste i kvůli tomu, že k jednomu případu někdy vyjíždějí dvě posádky. Nejprve pouze vůz se záchranářem, a pokud si to okolnosti vyžadují, jede na místo i auto s lékařem,“ řekl Slabý.

Přesto si ředitel jihočeských záchranářů rendez-vous systém pochvaluje. Odpadla tím prý řada komplikací, které museli v minulosti zdravotníci zvládnout.

„Lékaři byli uvázáni k jedné sanitě a během výjezdu bylo velmi obtížné se dostat k jinému případu. Řešilo se to velmi krkolomně, když například jedna sanita s pacientem vezla lékaře na nějaké místo, kde si přestoupil do jiné. Nebo na ni museli doktoři čekat třeba někde na křižovatce,“ uvedl Slabý, jenž stále slouží v záchranné službě jako doktor.

V Evropě byl rendez-vous systém poprvé využit v 70. letech 20. století v německém Heidelbergu a postupně ho převzaly mimo jiné Francie, Anglie či Rakousko. V České republice ho jako první zavedla v roce 1987 Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy.

Zdroj: ČTK

Štítky Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, rendez-vous systém, lékař, zdravotnická záchranná služba, Marek Slabý, okres Tábor, okres Jindřichův Hradec, okres Český Krumlov, sanitace, Ivana Stráská, Jihočeský kraj, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři přecházejí na systém rendez-vous  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.