Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zástupci zdravotnických zařízení kritizují složitý systém přípravy sester pro praxi

Systém, který připravuje zdravotní sestry a asistenty pro praxi, je podle řady zdravotnických zařízení v Jihočeském kraji zbytečně složitý. Hlavní problém představuje takzvaná dvojkolejnost, kdy pro jedno povolání existují dvě vzdělávací úrovně. Jde o vyšší odborné školy a vysoké školy, jejichž absolventi mají v praxi rozdílné kompetence.

„Určitě bychom přivítali zjednodušení systému i to, aby mezi sestrami bylo nějaké rovnítko. To znamená, že sestra z vyšší odborné školy s nástavbovým kurzem by měla stát na úrovni bakalářky z vysoké školy,“ uvedl ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš.

Dalším problémem nelékařských zdravotnických povoláních je podle něj velký pohyb pracovnic v těchto profesích. Může na to mít vliv také finanční stránka. Plat sestry s vyšší odbornou školou je nižší než sestry, která má vysokou školu. Absolventky vyšší odborné školy přitom bývají v praxi na vyšší úrovni než vysokoškolačky. „Místa v nemocnici máme obsazena, ale fluktuace je skutečně poměrně vysoká,“ řekl.

Zařazení sester vyplývá ze zákona z roku 2004. Poslanci uvažují o jeho novelizaci. „Na ní se ale pracuje od roku 2011 a stále zatím není nic konkrétního. S tím pak souvisí i fakt, že systém vzdělávání je velmi chaotický,“ konstatovala na dnešním setkání hlavních sester Jihočeského kraje v českobudějovické nemocnici místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku sněmovny Jana Pastuchová (ANO).

Zdroj: ČTK

Štítky zdravotní sestra, Jihočeský kraj, příprava, studium, vysoká škola, vyšší odborná škola, Jana Pastuchová, ANO 2011, Nemocnice České Budějovice, zdravotnické zařízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupci zdravotnických zařízení kritizují složitý systém přípravy sester pro praxi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.