Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak správně uvařit čaj?

PR článek

Lahodný, aromatický čaj je pro většinu z nás nálev, bez kterého si nedokážeme představit úspěšný den. Můžeme se lišit v předmětu oblíbeného druhu, hádat se, zda nápoj chutná lépe v hrnku nebo šálku, a také máme své preference, pokud jde o přísady, ale většinou se shodneme na jednom aspektu – víme, že čaj musí být vaří podle více pravidel, protože jen tak získá jeho chuť a vůně přiměřenou hloubku. Jak správně uvařit čaj?

1. Kvalita a množství sušeného ovoce či bylinek

Nikoho by nemělo překvapit, že kvalita bylinek se snadno promítne do kvality hotového nálevu. Pokud si proto chcete vychutnat chuť dokonalého černého, ​​bílého, zeleného nebo oolong čaje, vybírejte ty nejkvalitnější produkty z prověřených zdrojů. Dodržujte také doporučení ohledně množství sušeného ovoce na nasypání do hrnku nebo hrníčku, díky kterému nebude váš čaj příliš silný ani příliš slabý. Jako užitečný doplněk se zde může ukázat váha, která vám pomůže změřit vhodnou gramáž sušeného ovoce či bylinek. Použití čajových lžiček jako převodního faktoru může být matoucí, protože do stejné polévkové lžíce se vejde jiné množství plných listů a jiné množství více rozdrobených listů. Správný návod najdete také na cajovy.blog.

2. Teplota vody

Teplota vody je druhým nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím chuť a vůni hotového nápoje. Předpokládá se, že v případě černého čaje by voda měla být téměř vroucí, tedy o teplotě 95-98 stupňů Celsia. Sušený červený čaj, jako je Pu Erh Malacca, se zalije vodou o teplotě 90 stupňů a žlutý čaj - 80 stupňů. Zelený čaj je choulostivější, proto jej zalévejte chladnější vodou – optimální teplota je mezi 70 a 80 stupni Celsia. Vaření bílého čaje probíhá v podobných podmínkách jako zelená, protože také patří mezi extrémně citlivé a choulostivé odrůdy. Zde je však na místě zdůraznit, že čajové lístky je třeba vždy zalít převařenou vodou, nikoli pouze zahřát na teplotu 70 či 80 stupňů. Při přípravě zeleného nebo žlutého čaje je třeba přivést tekutinu k varu a poté ji zchladit - počkat několik minut nebo ji přelít do studené nádoby.

3. Teplota nádoby

Nahřátí hrnku, než do nich nasypete čaj a nalijete do nich vodu, je činnost, kterou mnoho lidí vynechává. Na této scéně se však vyplatí strávit pár chvil, protože čaj díky tomu bude chutnat mnohem lépe. Proč se tohle děje? Studená nádoba teplo pohlcuje, takže i když má voda v konvici optimální teplotu, po kontaktu se stěnami šálku ztratí pár stupňů a je chladnější, než by měla. Vaření neprobíhá podle plánu a nálev ztrácí hodně na své chuti a cenných vlastnostech.

4. Doba louhování čaje

Existuje několik různých teorií o době louhování konkrétních odrůd čaje. Základním pravidlem je, že černý a zelený čaj by se měly louhovat 2-3 minuty a bílý čaj 5 až 7 minut. Červený čaj by se neměl louhovat déle než 3 minuty a v případě rooibosu louhování může trvat o něco déle, až 5 minut. Jaká je situace v praxi? Podle mnoha odborníků je dodržování těchto pravidel dobrý tah, ale ještě lepší je přizpůsobit dobu louhování druhu listů a individuálním preferencím. Jemný suchý a čajový prach by se měl louhovat kratší dobu a velké listy o něco déle, protože potřebují čas, aby se „otevřely“ a odhalily plné aroma. Podobnou časovou flexibilitu lze použít, když je požadován čaj se specifickými vlastnostmi. Pokud vás má černý čaj povzbudit, louhujte ho dvě minuty, ale když chcete, aby vás uvolnil, prodlužte dobu dvakrát až třikrát. Když sáhnete po zeleném čaji pouze pro chuť, sušte ho jen chvíli, ale když ho zvolíte ze zdravotních důvodů, nechte nálev nabírat na síle delší dobu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky čaj, bylinky, sušené ovoce, zelený čaj, nápoj, vůně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak správně uvařit čaj?  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.