Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bydlení v Praze a Brně jen pro bohaté? Jsou východiskem krajská města?

PR článek

Toužíte po vlastním bydlení, vzhledem k práci, rodině nebo ze zcela jiných důvodů byste ale potřebovali bydlet v některém z velkých měst jako Praha nebo Brno? Pak se vám možná zdá, že cíl už byl skoro na dosah, teď jste ale zase na hony daleko jeho dosažení.

Ceny nemovitostí jsou v tuzemsku na historickém maximu

Pořízení vlastního bydlení je rok od roku složitější, tedy hlavně po finanční stránce. Ceny nemovitostí stoupají, za posledních deset let se více než zdvojnásobily. Není se čemu divit, nabídka odpovídá poptávce. Čím je vyšší, tím mohou růst i ceny bydlení.

To ale není jediný důvod, proč ceny tak vyletěly vzhůru. Na vině je i pomalá výstavba, rostoucí ceny stavebních materiálů i práce, nízké úrokové sazby hypoték a obavy z rostoucí inflace. To se teď ale mění, úrokové sazby skokově vzrostly a spolu s nimi rostou i ceny nemovitostí. Sazby hypoték přesáhly hranici šesti procent, zájemci o hypotéku navíc od dubna letošního roku musí splnit přísnější podmínky.

Víte, že dřív bylo třeba, aby zájemce o hypotéku měl našetřeno aspoň 10 % z hodnoty zastavené nemovitosti, dneska je až na výjimky třeba mít našetřeno minimálně 20 % z hodnoty nemovitosti? Na 90% hypotéku totiž dosáhnou v současné době jen lidé do 36 let věku. Ti starší už musí mít našetřeno aspoň oněch zmíněných 20 %.

Další podmínkou je podle novely zákona o ČNB to, aby žadatel vydal na splátku hypotečního úvěru maximálně 45 % svého čistého příjmu (u osob mladších 36 let jsou podmínky malinko mírnější, splátka nesmí převýšit 50 % čisté mzdy), banky se zajímají také o celkovou zadluženost žadatele. Ta se vyjadřuje v násobcích čistého ročního příjmu žadatele a objem celkové výše dluhu nesmí být vyšší než 8,5 čistých ročních příjmů. U žadatelů do 36 let to je opět maličko jinak, jejich celkový dluh může být do výše 9,5 čistých ročních příjmů.

Jaká je situace v Praze?

Podle posledních odhadů chybí v metropoli asi 30 tisíc bytů, navíc se město bojí o obyvatele, kteří nezvládnou vysoké náklady na bydlení a budou nuceni ho opustit a hledat jinde. Počet bytů, které v Praze chybí, neustále narůstá, letos situaci ještě zhoršuje pomalá výstavba.

Praha je ale atraktivním městem, do kterého přichází stále noví a noví obyvatelé, proto by bylo ideální, kdyby se každý rok postavilo kolem 9 tisíc nových bytů. Aby lidé, kteří bydlení v metropoli neutáhnou, nemuseli odcházet a stěhovat se pryč, plánuje město obnovit výstavbu městských nájemních bytů.

Podle magistrátu může tento krok pomoci i se získáním potřebných profesí jako jsou zdravotníci, hasiči, policisté nebo učitelé. Ti všichni musí za prací často dojíždět, což je pro mnohé z nich nemožné. Díky nájemním bytům by se i to mohlo zlepšit.

Víte, že cenu nemovitostí ovlivňuje mnoho faktorů, mezi nimi i lokalita, technický stav nemovitosti a občanská vybavenost lokality? Právě to je jedním z důvodů, proč jsou byty v Praze, Brně a dalších velkých městech tak žádané. Průměrná cena za metr čtvereční bytu letos v obou městech překročila hranici sto tisíc korun. To už je poměrně vysoká částka, takový byt v Ústí nad Labem, Jihlavě nebo Ostravě pořídíte výrazně levněji.

Jak se budou ceny nemovitostí dál vyvíjet?

Nedá se očekávat nic jiného než to, že ceny nemovitostí v oblíbených a žádaných lokalitách i dál porostou. Tempo růstu ale bude nižší. Jak k tomu dodává Veronika Hegrová z hyponamiru.cz:

Poslední dva roky jsme svědky extrémního růstu cen většiny stavebních materiálů, energií i ceny práce. Všechny tyto vstupy výrazně prodražují výstavbu i rekonstrukce stávajících nemovitostí. Mnoho důvodů pro zlevňování bytů, rodinných domů a pozemků není. Třeba ceny bytů klesají jen výjimečně, a to v situaci, kdy se nemovitost nachází v méně atraktivní lokalitě nebo ji majitel potřebuje co nejrychleji prodat.“

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Praha, nemovitost, Brno, bydlení, hypoteční úvěr, Česká národní banka, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bydlení v Praze a Brně jen pro bohaté? Jsou východiskem krajská města?  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.