Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dovolená bez stresu: Nechte se unášet na vlnách Jaderského moře

PR článek

Chorvatsko je pro Čechy jednou z nejoblíbenějších destinací na dovolenou. A není se čemu divit, je to krásná a pro nás relativně blízká přímořská země. Masová obliba tohoto koutu Evropy ale způsobuje, že některé resorty bývají v létě zcela přeplněné našinci a připomínají spíše českou a slovenskou kolonii. Pokud na Chorvatsko nedáte dopustit, ale přeci jen si chcete více užít klidu, pohody a jedinečného přírodní i kulturního bohatství této země, vydejte se do Chorvatska na loď.

Pronájem lodi není problém

Na to, abyste si mohli pronajmout loď, potřebujete kapitánské zkoušky. Nebo se můžete přidat k nějaké skupině, která už kapitána má. Případně si kapitánské zkoušky můžete udělat do příští dovolené vy sami. Další prázdniny už tak budou zcela ve vaší režii. Pokud ale pro vás finance nejsou problém, některá plavidla je možné pronajmou také s kapitánem nebo rovnou celou posádkou.

Samotný pronájem lodi, ať už plachetnice, katamaránu nebo jiného plavidla, dnes už není žádný problém. Díky mnohým charterovým společnostem, které sa zabývají pronájmem lodí v Chorvatsku, si s výběrem lodi nemusíte dělat žádné větší starosti. Stačí se jen rozhodnout, odkud chcete vyjíždět a najít v tom daném místě to pravé plavidlo pro vás a vaši posádku.

Dbejte však na dobré hodnocení společnosti, přes kterou si loď vybíráte, ne jen na cenu. Zaměřte se na servis a ochotu pomoc v případě potřeby. Ujistěte se také, co všechno je zahrnuto v ceně pronájmu a po příjezdu si loď pořádně zkontrolujte. 

Čekají na vás stovky ostrovů

Chorvatsko je plné malých i větších ostrovů. Celkem jich je téměř 2 000, ale větších než jeden km2 je jich asi jen 78. Ostatní jsou menší nebo jde o útesy. Máte tu tedy co objevovat. Ale na první plavbu si stanovte raději kratší cíle, kratší přesuny, o to víc si dovolenou užijete. V Chorvatsku to není problém. Objevte například souostroví Kornati či Kvarnerské ostrovy.

Zdroj: Unsplash.com

Poznejte tradiční kulturu

Díky dovolené na lodi poznáte řadu ostrovů, na které byste se jako běžný turista ani nedostali. Na některé z nich nejezdí ani trajekty, a tak tu masivní turismus nepřichází do úvahy. Je tu zachovalá kultura, ochutnáte jedinečné jídlo a lahodné pití. Řadě těchto ostrovů přeje počasí, a proto se tu ve velkém pěstuje například vinná réva a vy můžete koštovat chorvatské víno. Rozlehlé vinice objevíte například na písečném ostrově Susak. Skvělá vinařství jsou však také na poloostrově Pelješac.

Pokocháte se jedinečnými výhledy

Pokud si rádi užíváte pohodu, vašemu oku jistě ulahodí také krásné výhledy na místní přírodu, a to přímo z lodi. Stačí projíždět kolem ostrovů a kochat se místními zátokami, plážičkami, útesy a dalšími přírodními úkazy. Pokud je to povolené, vy sami si můžete najít skrytou zátoku, zakotvit zde na bójce a dát si tu oběd, vínko, zaplavat si v čisté vodě, zkrátka si užívat bez zbytečného stresu.

Zdroj: Pixabay.com

Na noc můžete zaparkovat v marínách nebo zakotvit na bojce nedaleko nějakého městečka. Vždy si jen dávejte pozor, kde je to povolené a bezpečné. Také si dopředu prostřednictvím recenzí zjistěte, zda není daná marína moc hlučná. Spoustu zajímavých rad a zkušeností najdete na internetu, například v tematických skupinách na facebooku.



 

Ohodnoť článek

Štítky Chorvatsko, Jaderské moře, Evropa, Česko, stres, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dovolená bez stresu: Nechte se unášet na vlnách Jaderského moře  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.