Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Smart casual pro muže

PR článek

Pánský smart casual - styl, který nonšalantně kombinuje klasiku a eleganci s individuálním vkusem. Umožňuje dosáhnout ležérního vzhledu, ale přitom dodržovat - často přísný - dress code. Pokud přemýšlíte, jak se obléknout na večer s přáteli, na schůzku, do divadla nebo na rodinnou oslavu, vytvořte si sestavu smart casual oblečení pro muže. Zjistěte, jaké prvky jsou pro něj charakteristické a co není vhodné nosit.

Co je to smart casual a kde se uplatňuje - pravidla dresscodu

Dress code je soubor pravidel pro oblékání, díky němuž vždy vyberete ten správný styl pro danou příležitost a prostředí, ve kterém se nacházíte. Lze je uplatnit jak při velkých akcích, jako jsou svatby a galavečery, tak i v pracovních nebo neformálnějších situacích. Existuje tedy několik úrovní formálnosti dress code, které závisí nejen na místě konání a významu události, ale také na denní době.

Jedním z typů dress code je právě smart casual, který je považován za méně formální (níže v této hierarchii je pouze neformální styl známý jako víkendový nebo každodenní styl). Stále však má řadu pravidel, která umožňují zachovat odpovídající úroveň elegance. Proto se smart casual hodí pro příležitosti, jako jsou např.:

  • společenská a rodinná setkání,

  • návštěvy divadla (s výjimkou premiér, kde platí formálnější dress code) nebo muzea,

  • některé obchodní schůzky a menší firemní akce,

  • běžný den v kanceláři, pokud není stanoven formální dresscode.

Smart casual styl pro muže je také často každodenní volbou těch, kteří dávají přednost stylu s elegantními prvky, stylu klasickému, nadčasovému.

Vlastnosti pánského smart casual stylu

Je třeba poznamenat, že pravidla dresscodu nejsou striktně stanovena (jako například u formálního oblečení), takže styl a jeho přijatelné prvky se mohou lišit v závislosti na místě, příležitosti a prostředí, ve kterém se nacházíte. Přesto je však možné vymezit části společné pro pánské smart casual stylizace:

  • spojení principů klasické elegance, individuálního stylu a nonšalance

Smart casual je často označován jako sportovní elegance díky tomu, že kombinuje klasické prvky a čerpá inspiraci ze střihů, které jsou považovány za formálnější (např. košile, sako), ale umožňuje i ty, které znáte z každodenních sestav (např. chinos kalhoty, svetry, hladká trička). Neexistují ani žádná přísná pravidla pro používání vzorů a barev nebo konkrétních materiálů. 

Příkladem jsou saka, která v pánském smart casual stylu již nemusí být vyrobena z vlněné látky, ale z pleteniny (elastického, pleteného materiálu), např. bavlněné nebo vlněné. Menší důraz se klade také na klasickou podobu detailů, jako je košilový límec nebo klopy saka. Příkladem elegantních oděvů pro volný čas jsou saka od Gran Sasso z vlny merino extra fine nebo od Hugo Boss z bavlněného úpletu, kterým byl dán ležérnější tvar, např. přidáním našitých kapes.

>> Podívejte se na elegantní pánská saka v nabídce S’portofino

  • Přizpůsobení stupni formálnosti

Pokud je na pozvánce uveden dresscode smart casual nebo pokud se pro tento stupeň formálnosti rozhodnete u svého oblečení, neměli byste volit kousky, které ho snižují nebo překračují. Z tohoto důvodu je vhodné znát obecná pravidla pro výběr oblečení vhodného pro danou příležitost. Je lepší nekombinovat neformální košili s formálním černým sakem, které je považováno za součást večerního outfitu (černá vypadá hůře za denního světla), nebo chinos kalhoty s černými oxfordkami, které se nosí k obleku. 

Co nenosit ve stylu smart casual? Nevhodné jsou typicky volnočasové věci, jako jsou mikiny a tepláky, džíny (velmi rozporuplné se jeví i klasické džíny temné barvy), trička s potiskem nebo nápisy, sportovní boty nebo dokonce košile s krátkým rukávem.

  • Vytvoření univerzálního stylingového základu

Smart casual pro muže je založen především na velmi klasických, základních střizích a prvcích oblečení. Proto se vyplatí vytvořit si ve své skříni univerzální základnu po vzoru kapslového šatníku. Pohodlné vlněné nebo bavlněné sako, světlá košile vždy s dlouhým rukávem, několik jednoduchých triček nebo polokošil a kalhoty chinos tvoří základ smart casual stylu. 

  • Kvalita a materiály

Klasické kousky šatníku pravděpodobně nikdy nevyjdou z módy a budete je moci používat mnoho let, proto vybírejte špičkové značky známé svou kvalitou a výběrem materiálů. Ve S'portofino najdete mimo jiné kolekce: Gran Sasso, Hugo Boss, Polo Ralph Lauren, Aeronautica Militare, Vilebrequin, North Sails, Bogner, Dondup. Hledejte oděvy z vlny, vysoce kvalitní bavlny, lnu a viskózy, které poskytují pohodlí a komfort.

  • Zdůraznění individuality

Smart casual má natolik volná pravidla, že Vám umožňuje budovat a projevovat vlastní styl a začlenit do svého stylingu trendy. Pokud událost a prostředí, ve kterém se nacházíte, dovolují osobité prvky, můžete do pánského smart casual oblečení zakomponovat vzory a barvy. Nemusíte se rozhodnout pro klasické černé nebo tmavě modré chinos kalhoty. Možná se necháte zlákat k výběru vínových nebo karamelových. Zkombinujte je s kostkovaným sakem nebo zvolte hladký merino svetr se světlou košilí. Můžete je také doplnit barevnými ponožkami nebo méně klasickými botami, jako jsou monki, lofaers, mokasíny, nebo polobotky v hnědé, třešňové, tmavě modré barvě, nebo semišové polobotky.

Smart casual oblečení pro muže - nápady na styling

Vytváření souprav oblečení v rámci pánského smart casual je snadné do té míry, že umožňuje míchání vzorů, barev a materiálových struktur. Charakteristické jsou například zharmonizované komplety, v nichž sako a kalhoty zdánlivě neladí. Klasikou je klubový komplet v podobě tmavě modrého sportovního saka (neformálního) s šedými kalhotami chinos a košilí. Dobře bude vypadat také kostkovaný vršek a jednobarevný spodek v jedné z barevných variant vzoru. Košile může být nahrazena kvalitním tričkem bez potisku (např. od firem Dondup, Bogner, J. Lindeberg, We Norwegians), případně s proužky, které jsou považovány za klasické.

Je sako pro smart casual vzhled nezbytné? Pokud to příležitost dovolí, můžete ho vyměnit za vlněný kardigan na knoflíky (např. od Gran Sasso, Bogner) nebo vytvořit kombinaci s košilí a tenčím svetrem (nošeným navrchu) nebo vlněným rolákem (vespod). To jsou ideální kombinace pro podzimní/zimní sezónu. V posledních sezónách se do módy dostávají také pánské vesty nošené samostatně (nebo třeba se sakem). I ty jsou součástí smart casual stylu pro muže.

Je třeba pamatovat také na kvalitní doplňky. Kožený pásek, zajímavý kapesníček do saka, klobouk, kravata a v chladnějších dnech vlněná šála a kožené nebo vlněné rukavice doplní a zvýrazní vzhled. I zde dbejte na kvalitu zpracování a materiálů.

Smart casual tedy může být styl šitý na míru každému muži, nejen těm, kteří denně pracují v kanceláři a musí dodržovat stanovený dress code. Vyplatí se mít v šatníku komplet oblečení kombinující eleganci s pohodlím, který bude vhodný i pro trochu formálnější příležitosti. Abyste se v něm cítili pohodlně, bez ohledu na Váš individuální styl, vkus nebo způsob života, vyplatí se přizpůsobit kousky sobě (tomu, co rádi nosíte, i své postavě) a svému šatníku a hledat jak základní a univerzální prvky, tak i ty, které vás módně definují. Je také dobré řídit se pravidlem vybírat tu nejlepší kvalitu, kterou si můžeme dovolit, a věnovat pozornost použitým materiálům a zpracování.

Ohodnoť článek

Štítky styl, sako, oblečení, košile, materiál, elegance, vzhled, Gran Sasso, svetr, Hugo Boss

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smart casual pro muže  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.