Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bitcoin v kostce – co by mělo být známo o BTC?

PR článek

V tomto textu představujeme základy znalostí o Bitcoinu. Stručně předkládáme klíčová témata, která charakterizují nejoblíbenější z kryptoměn.

Kurz Bitcoinu

Historie ceny Bitcoinu je plná dynamických změn, během nichž byly zaznamenány období růstu i poklesu. V době jeho vzniku v roce 2009 byla hodnota Bitcoinu zanedbatelná. V pozdějších letech (kolem dubna 2011) se kurz BTC USD pohyboval kolem hodnoty jednoho amerického dolaru. Nicméně od té doby jsme měli příležitost několikrát vidět spektakulární růsty. V roce 2013 kurz Bitcoinu překonal hranici 1000 dolarů, což představovalo velmi významný cenový skok. Další výrazný růst nastal v roce 2017, kdy hodnota dokonce překročila 20 000 dolarů. Po této události došlo k jemné korekci a poté v roce 2021 přišel další spektakulární růst, během něhož kurz Bitcoinu překročil 68 000 USD. V posledních letech pozorujeme určitou stabilizaci, nicméně je třeba mít na paměti, že Bitcoin stále podléhá cenovým fluktuacím a pravděpodobně ještě mnohokrát uživatele překvapí spektakulárními cenovými výkyvy.

Technologie blockchain a kryptografie

Bitcoin je decentralizovaná síť, která využívá technologii blockchain a kryptografii k přenosu prostředků mezi uživateli. Přenos probíhá na základě peer-to-peer bez potřeby účasti centrálního prostředníka. V praxi toto řešení zajišťuje rychlost a bezpečnost transakcí.

Z hlediska uživatele je důležité vědět, že blockchainová peněženka se skládá z kryptografických klíčů. Jedná se o soukromý klíč a veřejný klíč. Majitel soukromého klíče může prokázat svou identitu a tím provádět transakce z dané peněženky. Veřejný klíč je považován za adresu, kterou uživatelé sdílejí navzájem k převodu prostředků z jedné peněženky do druhé (podobně jako se v bankovnictví používá bankovní účet).

Těžba kryptoměn (mining)

V případě Bitcoinu spočívá těžba v řešení složitých matematických problémů, díky nimž je možné validovat transakce, a udržovat tak plynulý chod sítě.

Z pohledu uživatele je těžba kryptoměn způsobem, jak vydělávat peníze. Nicméně je třeba mít na paměti, že k dosažení zisku z těžby Bitcoinu je nezbytné mít zařízení s významným výpočetním výkonem. Kromě vlastnictví výkonného hardware hraje klíčovou roli také přístup k levné elektrické energii, protože právě náklady na spotřebovanou energii často vyrušují potenciální zisky začínajících těžařů.

Množství peněz

Maximální počet dostupných jednotek Bitcoinu činí 21 milionů. To znamená, že minimálně v teorii by měl Bitcoin mít z dlouhodobého hlediska potenciál k růstu.

V současné době je v oběhu více než 19 milionů BTC, ale nové jednotky pravidelně přicházejí na trh (dokud v oběhu nebude zmíněných 21 milionů jednotek). Nové jednotky se dostávají na trh prostřednictvím procesu těžby kryptoměn. Stojí za zmínku, že s časem jsou těžaři schopni dodávat na trh stále méně nových jednotek. To je důsledkem procesu nazývaného halving. „Halving“ je událost, při které se odměna pro těžaře za vytěženou kryptoměnu sníží o polovinu.

Je zajímavé, že podle odhadů bude poslední jednotka BTC vytěžena až kolem roku 2140.

Ohodnoť článek

Štítky Bitcoin, těžba, kryptoměna, transakce, peněženka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bitcoin v kostce – co by mělo být známo o BTC?  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.