Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

4 perfektní evropská města lákají na víkendový pobyt

PR článek

Plánujete strávit prodloužený víkend mimo hranice ČR? V tom případě pro vás máme 4 krásná města, ve kterých se můžete kochat. Ať už je to čisté prostředí, jídlo, příroda, pohoda nebo akční noční život, pro každého máme něco.

Lisabon, Portugalsko

Líbezné město, žlutá tramvaj v úzké uličce, barevné dlaždice. To vše a ještě víc je Lisabon. Toto portugalské město patří mezi nejoblíbenější turistická místa v Evropě. A není se čemu divit. Zažijete zde spoustu krásných chvilek a nebudete vědět, kam dřív vyrazit a koukat. V létě sbalte plavky a vydejte se k Atlantskému oceánu, který sice Lisabon neomývá, ale je pouze asi hodinu a čtvrt cesty hromadnou dopravou nebo necelých 30 minut autem. Lisabon leží u ústí řeky Tejo, kde jsou také malebné pláže, ale nejbližší pláže u oceánu jsou Carcavelos beach a Praia da Torre.

Tip: nezapomeňte si přibalit kvalitní SPF krémy na opalování.

Potěší vás i úžasná architektura a historický nádech celého Lisabonu. A jídlo? To vás bude také bavit, hlavně pokud milujete ryby a mořské plody. Ale nebojte, oblíbené je i drůbeží, vepřové, králičí a narazíte i ne křepelky. Samozřejmostí je i dobré portugalské jídlo a sladké dezerty jako je pastéis de Belém/de nata. Až budete v nějakém podniku, zaposlouchejte se. Nejspíš se bude pouštět tradiční fado hudba. K Portugalsku neoddělitelně patří.

Co vidět v Lisabonu

  • Alfama: Starobylá čtvrť s úzkými uličkami a tradičními domy.
  • Belém: Belémská věž, klášter Jerónimos a Pastéis de Belém.
  • Tramvaj 28: Historická tramvajová linka, která projíždí hlavními turistickými body.
  • Castelo de São Jorge: Historický hrad s nádhernými výhledy na město.

Edinburgh, Skotsko

Edinburgh působí jakoby vypadl z knih o Harry Potterovi. Všude, kam se podíváte, jsou nahnědlé cihlové budovy a všemu vévodní majestátní Edinburgh castle. Tento hrad patří mezi nejoblíbenější turistickou památku. Naplánujte si jeho návštěvu, ale vstupenky raději kupte on-line, jinak se tam nemusíte dostat. Od hradu pak vede Royal Mile, aneb královská míle, což je “hlavní turistická” ulice plná krásných památek, obchůdků, zákoutí, restaurací a kaváren. I když je to velmi populární místo, nenechte se odradit a projděte si ji. Na konci pak narazíte na Holyrood Palace, nádherný palác, který milovala například skotská královna Marie Stuartovna.

Jídlo je další zajímavá součást Skotska, zejména pokud milujete ryby, mořské plody, maso, uzeniny, vajíčka, zeleninu a z nápojů čaj, skotskou whiskey a sycené nápoje (populární je oranžový Irn-Bru). Edinburgh je také městem festivalů; v srpnu můžete zažít Edinburgh Festival Fringe, největší umělecký festival na světě s nepřeberným množstvím jídel.

Co vidět:

  • Edinburgh Castle: Dominanta města s bohatou historií a skvělými výhledy.
  • Royal Mile: Hlavní turistická trasa spojující hrad s Holyrood Palace.
  • Arthur's Seat: Vyhaslá sopka poskytující panoramatické výhledy na město.
  • National Museum of Scotland: Muzeum plné skotské historie a kultury.

Kodaň, Dánsko

Dánsko patří na žebříček nejoblíbenějších a nejspokojenějších zemí na světě. Rok za rokem se umísťují na druhé místo (hned po Finsku) a je to zasloužené. Proč? Protože Dánsko, a zvláště Kodaň, se snaží o pohodlný život plný dobrého jídla, pohybu a pevných společenských vztahů. To vše vede k tomu, že se tu budete cítit v bezpečí a pohodě. Nejčastěji zmiňované negativum bývají ceny, které jsou zde opravdu vysoké a možná vás překvapí. Když si ovšem uvědomíte, jak je Kodaň čistá, bezpečná a příjemná, bude vás placení “bolet” méně.

Kodaň je perfektní místo na prodloužený víkend s rodinou i prarodiči. Děti jsou v Kodani přijímány naprosto bez problémů a nemusíte se bát, že by zde byla společnost k dětem přísná. Bezpečnost je také skvělá. A nesmíme opomenout i výborná jídla, a hlavně kavárenská kultura nabízející lahodné zákusky a kvalitní kávu.

Co vidět:

  • Nyhavn: Malebný přístav s barevnými domy a restauracemi.
  • Tivoli Gardens: Historický zábavní park.
  • Socha Malé mořské víly: Ikonická socha inspirovaná pohádkou H. Ch. Andersena.
  • Rosenborg Castle: Renesanční zámek s krásnými zahradami.

Curych, Švýcarsko

Curych je podobně bezpečné, čisté a příjemné město jako Kodaň. Kvalita života je zde také vysoká, stejně jako ceny. I zde si připlatíte, hlavně za jídlo. Přesto je Curych výborné místo na krátkou dovolenou plnou chůze, přírody a čokolády. Architektura je podobná té pražské, propojuje se zde tradice a moderní styl a dohromady tvoří líbeznou podívanou. Co ale Švýcarsko může nabídnout unikátního, je příroda. Ta je opravdu nezaměnitelná. Kopce, řeky, jezera, alpské štíty, louky, lesy, … To vše zasazené do spokojené společnosti, která podobně jako Kodaň patří mezi 10 nejšťastnějších zemí světa.

Staré město je plné úzkých uliček s dlážděnými cestami a historickými budovami, kostely a muzeem umění Kunsthaus. Vynechat nesmíte ani Grossmünster, ikonickou katedrálu, odkud je nádherný výhled na město. Kromě kulturních památek je Curych také důležitým finančním centrem, kde sídlí mnoho bank a mezinárodních společností. To však neubírá na jeho šarmu a přístupnosti pro turisty.

Co vidět:

  • Staré město (Altstadt): Historické uličky, kostely a náměstí.
  • Zürichsee: Jezero s možností plavby nebo koupání.
  • Uetliberg: Vrchol s panoramatickými výhledy na město a Alpy.
  • Bahnhofstrasse: Jedna z nejdražších nákupních ulic na světě.

Berlín, Německo

Za cca 4 hodiny se dostanete z Prahy do divokého Berlína. Hlavní město Německa nabízí až nečekaně mnoho zeleně a v kontrastu s tím i hodně míst pro společenské vyžití. Je tedy jednoduché si odpočinou a zároveň se zabavit, záleží, na co zrovna máte chuť. Přes den můžete prozkoumávat malé podniky, obchody a kavárny a večer zajít na technoparty.

Techno je pro Berlín něco jako krev, životodárná tekutina, bez které by to nebylo ono. Bohužel není úplně jednoduché se do některých podniků dostat, např. Berghain. Oblečení není přísně předepsané, ale v naprosté většině se skládá z černé barvy a kůže. Připravte se, že pravděpodobně budete čekat a není jisté, že se dostanete dovnitř. Pokud se vám poštěstí, užijete si nefalšovanou berlínskou party.

Přes den se zkuste toulat uličkami a užívejte si alternativní umění, bez kterého by Berlín nebyl Berlínem. Je poměrně jednoduché najít spoustu uměleckých výstav a vernisáží a nechat se inspirovat nebo ohromit. Bohužel nesmíme zapomenout dodat, že v posledních letech je to s bezpečností v Berlíně trochu složité, proto se pohybujte pouze po veřejných místech a v noci si dávejte velký pozor. Vnímejte své okolí a snažte se být ve střehu.

Co vidět:

  • Braniborská brána: Symbolické místo s bohatou historií.
  • Berlínská zeď: Zbytky zdi s uměleckými graffiti.
  • Muzejní ostrov: Komplex muzeí, včetně Pergamon Museum.
  • Alexanderplatz: Centrum východního Berlína s televizní věží.

Ohodnoť článek

Štítky Lisabon, Kodaň, Berlín, jídlo, Edinburgh, Dánsko, Portugalsko, Německo, Curych, hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

4 perfektní evropská města lákají na víkendový pobyt  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.