Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Velikonoční tradice se v Budějcích nemění. Bohužel

Velikonoce v Budějcích jsou už tradičně spojeny s hrkači a dřevěnými kříži umístěnými na náměstí. Hrkači nahrazují zvony, které odletěly do Říma a kříže značí křížovou cestu. I když mně osobně hrkači spíš děsí, je to tradice, která Velikonoce symbolizuje. V Budějcích to ale tímto končí. Nic nového už totiž nenabízejí.

A je to trochu škoda. Jak hrkači, tak i kříže, mají přes velikonoční svátky své právoplatné místo mezi návštěvnickými atrakcemi Budějc. Už několik let je to ale jediný způsob, jakým se Velikonoce ve městě slaví. Jako kdyby se odškrtlo splnění nutné povinné akce. 

Stačilo by si přitom přečíst pár reakcí pod příspěvky, které například hrkače zachycují. „U nás se teda řechtá, ale podle tradice, a děti si to náramně užívají.“ nebo „No nevim... není to až moc pozitivní? Černý hadry s maskama a dřevěným nesmyslem...přesně takhle si všichni představujou Velikonoce.“ A vybírat bych mohla dál. Samozřejmě vždy najdeme příznivce i odpůrce. A já ani nechci hanit samotné hrkače, ve výsledku, buďme rádi alespoň za ně. Ale nejde spojit třeba víc akcí najednou? Město s velkou slávou postavilo na náměstí několik „holých“ stromů, a i když chápu, že v dubnu nemůžeme čekat bůh ví jakou zeleň, nikoho nenapadlo je třeba místo listů velikonočně ozdobit? Asi moc práce.

Pro inspiraci nemusí člověk jezdit do Brna nebo Olomouce, kde náměstí zdobily krásné kraslice. Stačí totiž popojet za město na Hlubokou, kde jsou vajíčka rozmístěná na každém kroku, lidé s mapou v ruce je mohou hledat, a řešit tak rébus. Zajímavý velikonoční program, že?


Brněnské náměstí, stejně jako v Olomouci, ozdobilo velikonoční valjíčko.

Nám Budějčákům to prostě musí stačit. V pátek se zajdeme podívat na hrkače a kříže a jedeme na výlet někam za město. 

A jaký máte názor vy? Líbí se vám Velikonoce v centru tak, jak je znáte? Nebo byste uvítali nějakou změnu?

Autoři

Štítky Velikonoce, tradice, kříže, hrkači, kraslice, České Budějovice, Řím, Olomouc, Brno

KOMENTÁŘ: Velikonoční tradice se v Budějcích nemění. Bohužel  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.