Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tajemná komnata tajemníka Řeřábka

Tajemník městského úřadu Zdeněk Řeřábek je všeobecně známý budějovický občan. Jednak dlouhá léta vedl taneční kurzy a učil nás „poskakovat“ v rytmu hudby a za druhé je znám jako rázný „velitel“ městských úředníků.

Na Lidické třídě je budova bývalé továrny firmy Johann Stegmann und Söhne, kde se vyrábělo kovové zboží. Že si nejste jistí, o jakou budovu se jedná? My tuto secesní budovu známe jako sídlo vedení Jihočeského kraje (naproti vědecké knihovně). Firma Johann Stegmann und Söhne byla poměrně známá svou výrobou litinového a kovového zboží. Vy si určitě uvědomíte krásnou kliku na zámku v Hluboké. Zde je znázorněna alegorie krkavce dloubajícího do hlavy Turka. Tak právě toto dílo vyrobili dělníci této firmy.

Po druhé světové válce a následném znárodnění se zmíněná budova stala sídlem Krajského národního výboru. Po sametové revoluci zde pracovali i městští úředníci. To bylo v době, kdy se opravovala radnice na náměstí Přemysla Otakara II. A to se již dostáváme do období, kdy do příběhu této budovy a její tajemné komnaty vstupuje Zdeněk Řeřábek.  Oprava radnice byla již hotova a budovu na Lidické bylo nutné vyklidit a připravit k předání nově vznikajícímu Jihočeskému kraji. Doba to byla hektická a s úklidem pomáhali i vojáci z místní posádky. Vše bylo hotovo. Zbývala poslední kontrola.

Zdeněk Řeřábek s kolegy procházel sklepní prostory a nyní ho budu citovat „pořád nám nesedělo rozložení a velikost místností s počtem sklepních oken. Nakonec jsme začali proťukávat zdi, až jsme objevili zazděné dveře. Pak již stačilo vhodně bouchnout, vypadla cihla a my jsme spatřili místnost, do které dlouhá desetiletí nikdo nevstoupil“.

Co v ní bylo? Jednak staré součástky z výroby firmy Johann Stegmann und Söhne, busty státníků z 50 let, spousta bezcenných popsaných papírů s evidencí majetku. Co ale zde bylo výjimečné, byl obraz, který je namalován na dřevě a je v současné době v evidenci majetku města. Je to starý znak Českých Budějovic s německým nápisem. V současné době je umístěn v kanceláři tajemníka Řeřábka. Není to žádné vrcholné umělecké dílo, je to ale lidová tvořivost člověka, který měl zřejmě Budějovice rád.

Již nám zbývá jen rozluštit, proč byla místnost pravděpodobně v šedesátých letech minulého století, zazděna. Určitě to nebylo z důvodu uchování cenných materiálů. Možná, že to byla lenost místnost vyklízet, možná to byla recese našich předků. To se již ale zřejmě nedozvíme. Tedy pokud to náhodou některý z našich čtenářů neví…

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, Krajský úřad, Johann Stegmann und Söhne, Jihočeský kraj, druhá světová válka, Sametová revoluce, Přemysl Otakar II., Hluboké

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Kelis Vilímek

Před cca 40 lety jsem k němu chodil do tanečních :-D

Pondělí, 26. října 2020, 15:18Odpovědět

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Tajemná komnata tajemníka Řeřábka  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.