Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Politici v klinči díky rozhodnutí soudu, pandemický zákon je klacek na občany, který nepotřebujeme

Vláda se rozhodnutím nezávislého Nejvyššího správního soudu o neplatnosti vládních nařízení v souvislosti s koronavirem dostala do ostudné a nezáviděníhodné pozice toho, kdo způsobil rozvrat české společnosti. Teď ale poneseme následky všichni a generace, které přijdou po nás nám jistě nebudou děkovat.

Vláda svými rozhodnutími poškodila české občany a soudy už v řadě případů rozhodly, že jednala protiprávně. Vláda tedy nebyla tím, kdo by jednal ve prospěch české veřejnosti, ale tím, který předvedl svou nekompetentnost a rozvrátil stabilní českou společnost. Nyní Poslanecká sněmovna a vládní většina protlačila další pohromu, schválení pandemického zákona, který má všechna „potřebná“ opatření uzákonit a vytvořit tak další mnohem silnější klacek na občany. To už vážně v této době nepotřebujeme! Je to ještě horší než zrychlený vyhláškový proces, kterým šermovala v uplynulých dvou letech Babišova vláda. Ta navíc předvedla, jak se dá zneužít této situace ekonomicky. Věřím, že vše ještě vyplave na povrch a čeští občané pochopí, o jaké zlo se ve skutečnosti jednalo. Najde Senát dostatek odvahy a zdravého rozumu, aby tento paskvil zrušil? Jedná se jen o nástroj exekutivy, aby tzv. jednala podle zákona a mohla obcházet Poslaneckou sněmovnu při vyhlašování nouzového stavu a dalších opatření proti vlastním občanům.

Politická odpovědnost s sebou musí nést také tu trestněprávní. Politici jsou zástupci veřejnosti a je na nich, jak svými rozhodnutími ovlivňují věci veřejné. Stát se ale svými činy stal postrachem pro obyčejné lidi a o řádném hospodáři si mohl nechat jen zdát. Několik generací je nyní tak zadluženo, že není cesty ven. Státní orgány a média by měly poctivou prací hodnotit jednání předchozí vlády. Výstřelky paní Aleny, donedávna šéfky státní kasy, v podobě předraženého facebookového a instagramového selfproma, jsou jen zastíracím manévrem před mnohem většími lumpárnami a kšefty.

Stát MUSÍ jednat ve prospěch českých občanů. MUSÍ občany ochránit a zodpovědně zvažovat, jak rozhodne. Zodpovědně do té míry, že má možnosti sestavit si nejlepší tým odborníků. Namísto toho rozhodly marketingové cíle. A ty se asi podařilo naplnit. Mnohem důležitější „zbytek“, týkající se občanů České republiky, ale musí řešit soudy, které jsou naštěstí jednou z nenahraditelných pojistek demokracie.

Hádali bychom se, kdyby vláda zodpovědně rozhodovala o věcech týkajících se veřejného zdraví a o tom, kdo může a kdo nesmí vstupovat do hospod a restaurací, navštěvovat kulturní zařízení a cestovat? Nikoliv. Otázku bezinfekčnosti nevyřešila ani pověstná marketingová Tečka. Přiznejme si všichni, bez ohledu na to, kdo je a kdo není očkovaný, že mohl být infekční a „ohrožoval“ tak prostředí kolem sebe. Oni to věděli a vědí, ale zájmem vybrané skupiny lidí bylo vydělat na celosvětové krizi. To se povedlo. Byznys vzkvétal, stát byl rozdrancován. Současná vláda není pro Babiše žádnou hrozbou, protože on a jeho tým byli skutečnými manažery s jasným zadáním. Současná vláda je jen hezký barevný obrázek toho, co si vysnila česká veřejnost. Obrázek ale není kvalifikací, která spočívá v obsahu a ten Fialovi věrní nemají. Další krize v podobě toho, jak z ekonomicky hrůzné situace ven, je na světě. Vrcholná politika současnosti není o hezkých barevných obrázcích, ale o činech, které vyvedou ze dna firmy, podnikatele a živnostníky a v návaznosti na to i obyčejné pracující lidi.

Jeden vědecký příklad za všechny: Kontroverzní lockdowny snížily podle americké celosvětové studie úmrtnost o 0,2 % a neměly prakticky vůbec žádný význam. Ekonomické dopady jsou na druhé straně vah astronomické a těžko nahraditelné.

Rozvolnění stavu české společnosti, a to nejen ve smyslu protipandemickém, je na místě. Je na místě veřejně mluvil a ocenit záslužnou práci zdravotníků, učitelek a učitelů, prodavaček a prodavačů, nikoliv ale politiků omámených okamžitým výdělkem z veřejných prostředků a drancováním už tak unaveného státního rozpočtu.

Pojďme zakopat příkopy ve společnosti, to je ta jediná správná tečka!

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Dalibora Uhlíře

Štítky blog, politika, vláda, Dalibor Uhlíř, pandemický zákon, Nejvyšší správní soud České republiky, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, obrázek, Senát Parlamentu ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politici v klinči díky rozhodnutí soudu, pandemický zákon je klacek na občany, který nepotřebujeme  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.