Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

BLOG: Krásná kometa by měla nejvíce zazářit na přelomu ledna a února, naposledy ji mohli spatřit neandrtálci

Je to již více než rok, co jsme mohli na noční obloze spatřit kometu. Naposledy jsme měli možnost pozorovat kometu Leonard (2021) a ještě před tím nám krásnou podívanou na obloze vykouzlila kometa Neowise (2020), která dokázala vytvořit dokonce dva kometární ohony. Co nám přinese za podívanou letošní kometa s označením C/2022 E3 ZTF můžeme pouze odhadovat.

Komenta C/2022 E3 ZTF byla objevena 3. března 2022 robotickou přehlídkou Zwicky Transient Facility (ZTF), která pro snímkování hvězdného nebe využívá 48 palcový (122 cm) dalekohled Samuela Oschina na Mt. Palomaru v Kalifornii, USA.  Díky celooblohovým přehlídkovým dalekohledům, lze kořeny pozorování vystopovat až do roku 2021 a celkem s přesností určit její parabolickou dráhu Sluneční soustavou. Z výpočtů vyplynulo, že její oběžná dráha má sklon vůči ekliptice (rovina ve které obíhají planety okolo Slunce) 109° a má periodu 47 500 roků, což odpovídá období, kdy se po povrchu Země proháněli neandrtálci ke konci doby ledové.

Většina komet při průletu okolo Slunce změní svoji dráhu a svůj vzhled. V některých případech dokonce gravitační a slapové působení naší mateřské hvězdy způsobí, že se jádro komety rozpadne na několik dalších fragmentů, jindy se změní vlastnosti kometárního ohonu (vzniknou dva a více, může být prachový a iontový). Letošní kometa se ke Slunci příliš nepřiblíží a tak se změny v jejím jádru či ohonu tolik nepřepokládají. V nejbližsím bodě svojí dráhy bude kometa 166,3 milionů km od Slunce (vzdálenost Země 150 mil.km) a nejblíže k Zemi bude pak 2. února 2023 a to na vzdálenost 42,5 milionů km. Na přelomu ledna a února se očekává její nejvyšší jasnost. Po průletu vnitřními částmi Sluneční soustavy se, vlivem gravitačního působení velkých planet, s největší pravděpodobností dráha komety změní na hyperbolu a navždy opustí Sluneční soustavu.

Jednou bych chtěl zachytit polární záři nad Šumavou, říká autor úchvatných fotografií Vladislav Hosnedl

Aktuální informace o počasí a jako bonusem nádherná fotografie z Pošumaví. To je zpravodajský servis, který svým fanouškům na sociálních sítích poskytuje Vladislav Hosnedl alias Meteostanice Chotěšov. Na lov jedinečných snímků vyráží za úsvitu...

 

Kometa byla již počátkem roku pozorovatelná  malými dalekohledy či triedry (10x50), ale pak 7.1. na scénu nastoupil Měsíc s jeho velmi jasným úplňkem vzalo veškeré pozorování za své. Poté se 13. ledna kometa přesune do souhvězdí Pastýře a její pohyb oblohou bude zvolna zrychlovat vlivem jejího přibližování k Zemi. V období po 16. lednu přestane rušit svým svitem Měsíc, kometu bude možné pozorovat již od 1 hodiny ranní (SEČ). Hranici viditelnosti pouhým okem (na obloze mimo rušivý vliv světla z měst) by C/2022 E3 (ZTF) mohla překonat okolo 20. ledna. V téže době se dostane do cirkumpolární oblasti oblohy (nebude nikdy zapadat pod obzor a bude pozorovatelná celou noc). Posléze budou následovat přesuny do souhvězdí Draka, o pár dní později do Malého medvěda a na závěr měsíce 30. ledna projde jen 10° od Polárky v souhvězdí Žirafy.

Kometa bude dosahovat největší jasnosti okolo 2. února, ve stejnou dobu by měla dosáhnout maximální přiblížení k Zemi. Na obloze mimo město by ji zkušení pozorovatelé mohli bez problému spatřit pouhým okem jako drobnou mlhavou hvězdičku. Triedry či malé dalekohledy budou dobrými pomocníky k jejímu pozorování a odhalí i krásně jemné detaily. Bohužel od 2. února začne silně rušit Měsíc, úplněk nastane 5. února. Na bezměsíčnou oblohu se kometa dostane od 8. února, kdy se bude pohybovat souhvězdím Vozky. Od této chvíle začne její jasnost klesat až pod úroveň viditelnosti pouhým okem, avšak pro malé a střední dalekohledy bude pozortovatelná ještě celý únor a z části i v březnu.

V přiložené mapce se snad snadněji zorientuje při jejím hledání na noční obloze a budete tak moci vychutnat tento nevšední zážitek, který opravdu stojí za shlédnutí. Vždyť komety patří od pradávna k událostem se kterými si lidé spojují různé tradice, zvyky či pranostiky. Tak ať vám ta letošní přinese jen to dobré.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Mašek, Fyzikální ústav AV ČR | Zdroj astro.cz, aldebaran.cz

Štítky blog, komentáře, pozorování oblohy, kometa, astrologie, Česká astronomická společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

BLOG: Krásná kometa by měla nejvíce zazářit na přelomu ledna a února, naposledy ji mohli spatřit neandrtálci  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.