Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Prezidentské volby jsou za námi. Pánbůh zaplať! No a co dál?

Stále zřetelněji se ukazuje základní problém přímé volby. Tím je neustálé a těžko zastavitelné rozdělování společnosti na dva tábory. Vyhrocená kampaň a vyčerpávající mediální debaty, které na pracovištích i v rodinách generují spory mezi zastánci jednoho či druhého kandidáta rozhodně k zakopávání příkopů mezi lidmi nepomáhají. Ba naopak. A teď si představme, že by do druhého kola postoupili dva totožní kandidáti typu Andrej Babiš. Kandidáti, kterým jde o všechno, jednají bez skrupulí a morálních zábran a nevadí jim živit strach a nenávist ve společnosti.

Zvolený prezident Petr Pavel si rozdělení společnosti uvědomuje, a proto v jeho prvních rozhovorech po zvolení zaznělo, že po prezidentských volbách nevidí poražené a vítězné voliče. To je určitě posun k lepšímu, pokud vezmeme v potaz výroky Miloše Zemana po jeho zvolení v roce 2018. Nicméně, sbližování rozhádaných táborů nebude tak jednoduché, jak se může zdát.

Přestože Petra Pavla čeká oficiální nástup do úřadu až na začátku března, už nyní vidíme, že plánuje být aktivní jak na domácí půdě, tak v zahraničí. S takto silným mandátem od voličů mne jeho plány nepřekvapují a je to v pořádku. Jen jsme to u prezidenta za ty poslední roky zapomněli.

Andrej Babiš se během kampaně snažil Petra Pavla vykreslit jako nastrčeného vládního kandidáta. Nenechte se mýlit. Petr Pavel nebyl a rozhodně nebude hlásnou troubou současné vládní koalice. Vládní strany ho samozřejmě podpořily, ale neočekávejme, že bude nekriticky přejímat všechny koaliční návrhy.

Prezidentova role je a bude důležitá. Tím spíš, když si uvědomíme, v jaké se nacházíme situaci. Máme před sebou nelehké reformy a válka na Ukrajině také nespěje zatím k viditelnému konci. Aktivní prezident prostě bude muset zaujmout v těchto oblastech jasné a pevné postoje, které se nemusí líbit každému. A už jsme zase u těch příkopů.

Jaký bude vliv Petra Pavla na chod státu ale ukáže až čas. Nyní nás čeká inaugurace nového prezidenta. Mimořádná událost, kterou mám čest zažít jako poslanec dokonce osobně. Přesto ve mne bude i nadále hlodat červíček pochybnosti, zda znesvářená společnost a nutnost v budoucnu snášet možnou podobně vyhrocenou kampaň, stojí za přímou volbu. 

Na druhou stranu, buďme fakt rádi za možnost se ve volbách svobodně rozhodovat. Bohužel to stále ve světě není samozřejmostí. I přes úskalí, která to občas s sebou přináší. Díky, že k volbám chodíte, ať už volíte Petra nebo Pavla. Pardon, Babiše nebo Pavla.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Jiřího Havránka

Štítky volby, prezident, komentář, Jiří Havránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Josef Havelda. Oprava. Asi zaúřadoval opravář v počítači.

Pátek, 10. února 2023, 04:20Odpovědět

Libor Burian

Josef Havelka.Je to podle vzoru udat Ježu a nechat ukřižovat ač ho mohli osvobodit ale osvobodili vraha a lupiče barabase,zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem,pirátství,drancování zemí a vybíjení původních obyvatel, otrokářství,kolonie,lichva,válčení,zbrojení,gulagy,koncentráky,nucené práce na uranu,oběšení vedení vlastní KSČ,měnová loupež 1:50, r 68,rozvrat v roce 89 a inflace 56%.Kniha Ukradená revoluce,Polojasno,Cibulkovy Seznamy agentů StB. Filmy Schindlerův seznam,Musíme si pomáhat,Rozrušená země,Toman,Ucho, Vážení přátelé ano,Bony a klid,Báječná léta pod psa,Pupendo,Kolja,Akumulátor1,2. O trubicích v dozorčích radách Postřižiny.Ke zneužití psychiatrie Přelet nad kukaččím hnízdem, Francis.(u nás ciničtí).Pravda a láska vyděsí viz projev V.Havla ,Budou vám lhát' a skutečnost.

Pátek, 10. února 2023, 04:16Odpovědět

Josef Havelda

Aktivní kolaboranti se dřive při nejlepším posílali do kriminálu, teď je lid posílá na Hrad. Věrnost okupantům je zapomenuta. Stydím se, ale v zemi kde loupežnická, pardon, pirátská, strana,má víc než 10% (V zakladatelské zemi, ve Švédsku má 0,4 %) závist a nenávist vítězí. Husákův kolaborantský rozvědčík, to je volba lidu.

Čtvrtek, 9. února 2023, 21:56Odpovědět

Libor Burian

Tahle země není pro samoživitele píše v komentáři poslankyně STAN Barbora Urbanová... Každou hodinu se rozvádí 2 -3 manželství... Lidé jsou ohroženi inflací... Milion lidí kteří žijí na hranici chudoby... ~700 000 starých exekucí (zrušit a exekutory zaměstnat na úřadech práce kde je nedostatek úředníků)... Na zákony v parlamentu ,dohliží' falešný student falešných práv... Sedí tam strana neTop která nedostala hlasy voličů... Tohoto presidenta nevolilo 42% voličů Babiše a 30% lidí kteří nechodí k volbám od roku 89 kdy soudruzi soukmenovci rozdělili Československo, zhasli a rozkradli jak vidět v seriálu Devadesátky včetně dokumentu.Písně Karel Kryl Demokracie,Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado,Klus Pánubohu do oken,Mám jednu ruku dlouhou,Sami,Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy,Pokáčova rychlovka Sexuální násilí. Film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců. Příběh Kmotra agent StB Mrázek,Šmejdi,Gangster ka,Sametoví vrazí,Ivánku kamaráde můžeš mluvit. Hlava22,Obchodník se smrtí,Soukromá válka pana Wilsona,Planeta opic,Pošťák,Doktor divnoláska.Forest Gump,Četa-Vietnam. Kmotr,Vlk z Wall Streetu,Erin Brockovich,Někdo to rád horké vše o mafii.O jejich válce Prof John J Mearsheimer university Chicago na YT Matěj Gottwald české titulky.

Středa, 8. února 2023, 19:34Odpovědět

KOMENTÁŘ: Prezidentské volby jsou za námi. Pánbůh zaplať! No a co dál?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.