Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Ochránkyně města skončila na skládce

Ach jo, to byla doba! V roce 1972 byl na Senovážné náměstí, které se ale tehdy jmenovalo Náměstí 1. máje, instalován V. I. Lenin. Ano, byl to ten monument, u kterého většina Budějovičáků skládala pionýrský slib. V té době byla na náměstí i socha Panny Marie Budějovické. V osmnáctém století konšelé totiž rozhodli, že u každé hradební brány bude stát ochránkyně města.

Na jednom náměstí se tedy sešel vůdce proletariátu s patronkou Českých Budějovic. Nevím, jestli je následující historka pravdivá, ale napíšu ji. U Panny Marie Budějovické se pravidelně objevovaly květiny, kdežto u V. I. Lenina byly kytice pouze při oficiálních výročí. To prý byl jeden z důvodů k odvezení ochránkyně města z původního místa. Panna Maria Budějovická nebyla ale přemístěna do archivu, byla rovnou odvezena na skládku na Švábův Hrádek.

Dovedete si to představit? Naštěstí zasáhli památkáři a začali se po soše shánět. Podařilo se jim zjistit, kam byla Panna Maria „uklizena“. Našli ji tam bez rukou a s poškozeným obličejem. Skulpturu vyzvedli, odvezli ji na renovaci do Tábora a následně ji umístili do památkového ústavu na Senovážném náměstí.

A nyní se již dostáváme do dnešních dnů. Jak jistě víte, začíná se rýsovat nová podoba Senovážného náměstí. Pokud se vše podaří, bude to krásný prostor. Konečně zmizí přerostlé smrky u Jihočeského muzea, vysadí se nová zeleň, odkryje se Mlýnská stoka a své místo zde pravděpodobně najde i naše Panna Maria Budějovická. Samozřejmě, že na náměstí nebude originál sochy, ale její kopie. Nově bude muset být zhotoven i podstavec, který se ztratil. Celkově bude potřeba přibližně 700 000 Kč. Věřím, že se peníze na patronku města najdou.   

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka, Milan Binder, Martin Maršík, blog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Ochránkyně města skončila na skládce  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.