Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Rychlý internet pro venkov a konec neustálému rozkopávání chodníků i silnic? To všechno již brzy

Do sněmovny jsem kandidoval s tím, že pro budoucnost venkova je klíčové zajistit vysokorychlostní internet. Třeba jen proto, abychom nemuseli jezdit každý den do Prahy nebo nejbližšího většího města a mohli úřední a pracovní věci řešit z pohodlí domova. Dostupný vysokorychlostní internet na venkově je hlavně ale jednou z podmínek pro vznik nových pracovních příležitostí v regionech.

Bohužel do teď byl rozvoj internetu brzděn vysokými náklady a složitým projednáváním ohledně umísťování chrániček optického vlákna. Operátorům se prostě mnohdy finančně nevyplácelo vést vysokorychlostní internet i do té poslední vesnice. Vedení sítě soukromými pozemky a dodatečné výkopové práce prostě něco stojí. Menší odlehlejší obce měly tím pádem často smůlu. To jsem se rozhodl změnit a předložil jsem dva důležité pozměňovací návrhy. Jeden k zákonu o elektronických komunikacích a druhý ke stavebnímu zákonu.

V prvním návrhu s dalšími kolegy z koalice navrhujeme zavést takzvanou koordinaci staveb infrastruktury. Díky tomu bude každý záměr výstavby technické infrastruktury z veřejných peněz (silnice, chodník, vodovod, kanalizace atd.) zanesen do připravované digitální technické mapy ČR. Všichni operátoři a síťaři tak budou vědět o možnosti připoložení chráničky k budované stavbě a budou moci položit své „dráty" bez zdlouhavého projednávání a hlavně nákladných dodatečných výkopových prací. Vyhneme se tím navíc všem dobře známému rozkopávání nově opravených chodníků nebo silnic.

Druhý „pozměňovák“ se pak týká usnadnění výstavby 50 vysílačů mobilního signálu. Ty jsou zakomponovány do Národního plánu obnovy a mají zajistit telefonní a internetový signál v dosud nepokrytých místech na železničních koridorech a ve vybraných venkovských lokalitách. Už brzy tak skončí noční můra všech, kteří za prací jezdí vlakem a nemůžou se spolehnout na telefonní signál a mobilní internet. Zanedlouho zmáknete velkou část mailů i telefonátu ještě před tím, než dojedete do kanceláře.

Na první pohled dvě drobnosti, ale pro pokrytí celé republiky vysokorychlostním internetem dva velké skoky.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Jiřího Havránka

Štítky komentář, Jiří Havránek, sněmovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Rychlý internet pro venkov a konec neustálému rozkopávání chodníků i silnic? To všechno již brzy  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.