Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Jindřich Librarius – další otazník je vyřešen

Vážení přátelé budějovické historie, určitě jste zaznamenali, že byl proveden druhý a tentokráte již úspěšný pokus nalezení ostatků blahoslaveného Jindřicha Libraria, prvního převora dominikánského kláštera a zpovědníka českého krále Přemysla Otakara II.

Možná, že by bylo ale dobře celou genezi tohoto příběhu shrnout a připomenout.

V červnu roku 2019 proběhlo slavnostní otevření zazděné niky v dominikánském klášteře, kde byla v tomto prostoru nalezena malá truhla s předpokládanými ostatky Jindřicha Libraria. Později se podrobným vědeckým zkoumáním zjistilo, že v dřevěné krabičce byly výrazně mladší lidské kosti a kosti zvířecí. Místo pohřbení prvního převora zůstávalo tedy zatím utajeno.

V našem článku s názvem „Jindřich Librarius jiným pohledem“ jsme vás v roce 2019 informovali, že na truhle ležely noviny, které na místě nechali zedníci. Zajímavostí bylo to, že tisk nebyl kompletní, chyběla mu polovina jedné stránky. Vrtalo nám hlavou, co bylo pro tehdejšího řemeslníka tak důležité, že z novin Národní politika ze dne 18. července 1893 odtrhl část listu. A teď už to víme! Navštívili jsme národní archiv a vyhledali jsme zde zmíněný tisk. Noviny měly pouze čtyři stránky a výsledek pátrání byl hned jasný. V dolní části třetí a čtvrté stránky vycházel román na pokračování a na druhé stránce v rubrice Různé zprávy, bylo navíc napsáno: „Dnešní číslo obsahuje stránky 5 – 8 francouzského románu Lea proslulého spisovatele Edvarda Cadola.“ Jeden otazník z tohoto příběhu tedy zmizel.

Jak příběh hledání ostatků prvního opata dominikánského kláštera pokračoval? Pod již zmíněnou nikou archeologové našli malý prostor, kde byly identifikovány kosterní pozůstatky tří osob. Zkoumáním bylo potvrzeno, že jedny ostatky patří asi 64 letému muži, který skonal ve druhé polovině třináctého století. Přesné narození Jindřicha Libraria neznáme, ale za datum jeho úmrtí se uvádí rok 1281. Na základě tohoto faktu můžeme zřejmě příběh hledání ostatků prvního převora dominikánského kláštera a zpovědníka českého krále Přemysla Otakara II. definitivně uzavřít.

Podívejte se na Milanovy fotografie, kde můžete vidět náhled ze sondy, která byla zavedena do převorova hrobu a dále obrázky ze slavnostní mše konané při opětovném ukládání ostatků blahoslaveného Libraria, kterou celebroval kardinál Dominik Duka.        

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, Librárius, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Jindřich Librarius – další otazník je vyřešen  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.