Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Proč zahodit vítězný formát? ANO si živou vodu nezaslouží

Ve veřejném prostoru se pomalu začínají řešit volby do Evropského parlamentu, které nás čekají příští rok v květnu. Asi nejzajímavější téma je, jestli půjdou strany koalice SPOLU pod touto značkou opravdu spolu, anebo každá za sebe.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Na první pohled se zdá logické, že tentokrát dostane vítězná volební značka volno. Všechny tři strany koalice, tedy KDU-ČSL, TOP09 a moje domácí ODS, jíž jsem členem přes dvacet let, mají viditelně jiné evropské priority a také je současně nejsilnější česká pravicová politická strana v jiné frakci, než zbylí dva partneři.

Přes všechna rizika a třecí plochy, které případná společná kandidatura přinese, existuje řada dobrých důvodů, proč vítěznou politickou značku nezahazovat. Tak třeba při dnešním rozložení politických nálad ve společnosti je téměř jisté, že ani jedna ze stran koalice není schopná samostatně porazit hnutí ANO. Politická firma Andreje Babiše okupuje první příčku všech známých průzkumů a byť je elektorát eurovoleb poněkud odlišný od těch domácích parlamentních, vypadá to jednoznačně. Tedy – zbytečně hozená rukavice pro ANO, které jde poslední léta od porážky k porážce. Samostatná kandidatura je tedy krokem ve prospěch Andreje Babiše.

Z analýz volebních výsledků jasně vyplývá, že existuje velká množina voličů, kteří by ani jednu stranu samostatně nevolili, ale koalice SPOLU jim dává velký smysl. Nenalhávejme si, že pokud budou strany kandidovat proti sobě, že to nezanechá šrámy nejen na jejich vnější reputaci, ale také uvnitř vlády. A to je v době populisticko – extrémistické opozice úplně zbytečný risk.

V neposlední řadě většinový volič nejen koalice SPOLU, ale ODS je dnes (byť střízlivě) proevropský. Alternativa neexistuje. Být euroskeptik dnes znamená poškozovat vědomě zájmy naší země. Moderní středopravé uskupení musí reagovat na změny nejen voličstva, ale také geopolitické reality.

A nakonec to nejlepší!

Zvolení europoslanci mohou zastupovat české národní zájmy hned ve dvou frakcích a z nevýhody se rázem stává významné plus. Nehledě na to, že obě frakce, tedy EPP a ECR musí nutně spolupracovat v co největší možné míře.

Koalice SPOLU, respektive její členové by tuto možnost neměli zahodit. Jsem přesvědčen, že minimálně do příštích parlamentních voleb je v zájmu všech tří subjektů spolupracovat jako koalice na všech možných úrovních.

Vítězná sestava se nemění, to vám řekne každý fotbalový trenér.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky glosa, Ondřej Šimíček, volby, Evropský parlament

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Proč zahodit vítězný formát? ANO si živou vodu nezaslouží  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.