Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Boeing jako atrakce. Letadla nad Planou vypadají jinak

Pozorování letadel nad Českými Budějovicemi je jednou z největších atrakcí letošního roku. Stovky a mnohdy až tisíce lidí sledují stroje, které třikrát týdně míří z jihu Čech do Řecka či Turecka. Není to ale tím, že by Jihočeši nikdy v životě neviděli letadlo.

Sledovat z letadla České Budějovice je přinejmenším neobvyklý pocit. Dvojnásob to platí, když přistanete a vidíte početnou skupinku lidí, kteří na vás i v dešti mávají zpoza plotu. 

O den později jdu z práce domů právě ve chvíli, kdy se z Řecka vrací Boeing 737. Když otočím hlavu směrem k bytovce, hned ve třech oknech vidím, jak lidé pozorují přistání letadla. Na jednom z balkónů sedí starší muž s dalekohledem. 

Od prvního odletu uplynul více než měsíc, ale pro Budějčáky jsou pravidelné spoje stále jednou z největších atrakcí. Mluví o něm kolegové v práci, kamarádi či rodinní příslušníci, na sociálních sítích se pak lidé chlubí fotografiemi letadel na ranveji. 

I přesto občas zazní otázka: Vy jste v těch Budějcích nikdy v životě neviděli letadlo? Viděli. Za dlouhé roky jsme ale neviděli žádnou významnější investici, která by se v krajském městě či dokonce celém regionu dotáhla do konce. 

Nadějně vypadala výstavba Multifunkčního centra Dlouhá louka, která však skončila stejně jako dlouho plánované kongresové centrum Rejnok - neúspěchem. Můžeme mít na projekty, které mají přesah mimo město i celý region, rozdílné názory. Uplynulé roky ale ukazují, že právě tyto plány často končí jen na papíře. 

O to větším úspěchem je rozlétání letiště. Budějčáci i ostatní Jihočeši proto mají právo na nadšení z něčeho, co je zdánlivě obyčejné. Boeingy nad letištěm v Plané zkrátka vypadají jinak, jsou výjimečné a ještě nějaký čas budou. Tak čím se za hranicemi jižních Čech pochlubíme příště?

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky české budějovice, letiště, jihočeský kraj, letadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Kozák

Mhd

Sobota, 16. září 2023, 22:01Odpovědět

KOMENTÁŘ: Boeing jako atrakce. Letadla nad Planou vypadají jinak  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.