Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Drogerie, kde se zastavil čas

Milí přátelé budějovické historie, nadpis, který jste si přečetli v záhlaví článku může vyznívat hanlivě až negativně. Já to ale tak nemyslím. Naopak jsem rád, že pořád existují v našem městě obchody takové, jaká je drogerie na náměstí Jiřího z Poděbrad. Když jsem se narodil a první roky svého života jsem bydlel v ulici Heydukově, drogerie tam byla a fungovala. Po téměř šedesáti letech je tam pořád ten samý obchod, z venku téměř stejný, jen modrý neon DROGERIE ve vývěsním štítu chybí. Dírky na neonové trubice ale zůstaly…

Když jsme s Milanem probírali staré pohlednice míst, kde v současnosti stojí zmíněná drogerie, padla na nás až nostalgie. Je neuvěřitelné, jak rychle zmizela celá část staré městské čtvrti a byla nahrazena novou panelákovou výstavbou, která ale zase poskytla bydlení násobnému počtu obyvatel. 

V místě, kde se nyní prodávají drogistické potřeby, stával poměrně známý hostinec U města Krumlova. O tom, že to nebyla obyčejná hospoda, svědčí i to, že Dr. Zátka, starosta města, zde oznámil vznik nové Matice školské v Českých Budějovicích.

Musel jsem se otáčet a shánět zboží, kde se dalo, říká majitel drogerie na Lidické třídě

Drogerie na Lidické třídě je jedna z mála prodejen, kde seženete téměř vše, na co si vzpomenete. Funguje už neuvěřitelných 53 let. Její majitel Miroslav Česal trávil v počátcích soukromého podnikání prací i dvanáct hodin denně. Teď stojí v čele...

Zpět ale k drogerii. Na mapách ji najdete s přídavkem Drogerie Česal. Pan Miroslav Česal nastoupil do nově vzniklého obchodu v roce 1966. Bylo mu tehdy 23 let a hned měl na starosti deset zaměstnanců a až dvojnásobný počet učňů. Pamětníci si budou pamatovat, že samotná prodejní plocha obchodu byla dříve výrazně menší. To bylo proto, že větší část budovy sloužila jako sklad.

Po roce 1989 byla drogerie v rámci privatizace odkoupena panem Česalem a z pana vedoucího se stal pan majitel. A změnily se i starosti – zboží se přestalo shánět, naopak bylo třeba rozhodnout, co prodávat a co již ne.  Prostě se zásadně změnila situace v zásobování. To se samozřejmě dotklo i samotného obchodu. Sklad již nemusel být tak velký a bylo tedy možné rozšířit prodejní plochu na stávající velikosti. Úložné prostory již nejsou tolik potřeba.

Čas plynul a roky nelze zastavit. Pan Česal v roce 2008 předal vedení prodejny své dceři, původně učitelce fyziky a angličtiny, Vladimíře Strakové. Sympatické je, že ta má ve své kanceláři původní fotografie z doby, kdy prodejna vznikala a že ctí dlouholeté tradice nastavené jejím otcem. Ten vždy chtěl, aby drogerie na Lidické byla poctivým obchodem, kde se nabízí i zboží, které jinde nemají.

Nám staromilcům se kromě toho líbí i to, že máme kam si chodit zavzpomínat na své dětství a na naše první nákupy. Já jsem například chodil do tohoto obchodu kupovat mololapky, které jinde nebyly. Mimochodem mají je zde pořád….    

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, Objektivem a perem, drogerie, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Verica Labyrint

Vyborny obchod!

Pondělí, 2. října 2023, 21:16Odpovědět

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Drogerie, kde se zastavil čas  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.