Historička

DRBNA HISTORIČKA: Pekař pekl všechno do oboru spadajícího, pecnař jen pecny

V dnešním díle Drbny historičky se podíváme na pekaře. Víte, jaký je rozdíl mezi pecnařem a pekařem? Jaké fáze výroby chleba platily a platí i dnes? A jak se celkově výroba pečiva změnila?

DRBNA HISTORIČKA: Ve staré nemocnici sloužili tři doktoři a jedna porodní asistentka

V dnešním dílu Drbny historičky se podíváme do nemocnice. Ale do té staré. Jakou měla kapacitu lůžek? A byla dost velká? Kolik zde bylo lékařů? Dozvíte se v dalším povídání Jana Schinka.

DRBNA HISTORIČKA: Savoy se v jeden čas jmenoval Bajkal

O provozu kavárny Savoy jsou už dnes pomalu legendy. Co ale jisté je, je to, že častým návštěvníkem byl herec Miloš Kopecký, který se v kavárně zastavil vždy, když jel na chalupu. Tvrdil, že alkohol v malých dávkách je neškodný v jakémkoliv...

DRBNA HISTORIČKA: Oplatky od Václava Prošky provoněly celé podloubí divadelních domů

Znáte jméno Václav Proška? V rohovém domě na fotografii měl obchod, kde pekl vyhlášené oplatky. Později Proškův obchod nahradilo pekařství a cukrárna. Věhlasu oplatek ale nikdy nedosáhlo a oblíbená pochutina se vozila z Karlových Varů. Více už v...

DRBNA HISTORIČKA: Divadlo po Vítězném únoru politikům odolávalo

Jak se dotkly události kolem února 1948 Jihočeského národního divadla? Ovlivnily nějak repertoár? A co všechno divadlo hrálo? To se dozvíte v dalším dílu Drbny historičky od Jana Schinka.

DRBNA HISTORIČKA: Na Wilsoňáku měl stát čtrnáctipatrový hotel

V dnešním dílu Drbny historičky píše Jan Schinko o Malši v roce 1939. Na jaře řeku zaplnily ledové kry, které ale naštěstí nezpůsobily povodně. Věnuje se také domům na Wilsonově náměstí. Proč byly některé zbourány? A co se místo nich mělo stavět? ...

DRBNA HISTORIČKA: Od Prioru se čekalo mnohem víc

V dalším dílu Drbny historičky se historik Jan Schinko podíval na proslulý Prior. Na Lannovce stojí už od roku 1979. Proč se od něj čekalo mnohem víc? A co mu podle architektů chybělo? To se dozvíte v dalším dílu seriálu.

DRBNA HISTORIČKA: Felix Vykysalý se učil v cukrárnách ve Vídni. Jeho dům na Lidické zbourali

Dnešní díl Drbny historičky se věnuje Felixu Vykysalému, který byl vyhlášeným cukrářským mistrem. Získával praxi v cukrárnách ve Vídni a znal recepty vyhlášených vídeňských dortů včetně „sachru“. Sídlil v domě, který už dnes na Lidické nenajdeme.

DRBNA HISTORIČKA: Nádražní třída se původně jmenovala Roosveltova. Přejmenovány byly i hotely Grand a Imperial

Lokalita kolem dnešního vlakového a autobusového nádraží není v Budějcích úplně oblíbená. Nebylo tomu tak ale vždy. Mezi hotely Grand a Imperial byla dřív zahrada a bylinářství Lubasů. Zmizel také oblíbený bufet Jitřenka, který měl otevřeno od rána...

DRBNA HISTORIČKA: Palačáku se říkalo také Josefák. Měl být velkoměstským náměstím

Drbna historička se tentokrát podívala na budějcký Palačák. Jaké plány s ním mělo město? A k jaké tragédii zde došlo? I na to se podíval historik Jan Schinko v dalším dílu pravidelného seriálu.

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.