Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějce jako první zavedly jízdu vpravo. Toto prvenství je ovšem zcela nechvalné

Každý čtvrtek přináší pro Budějckou Drbnu historik Jan Schinko pohled do koutů Budějc v předchozích letech. Tentokrát se věnoval dopravní situaci kolem divadla, kde dříve stávala například benzinová pumpa.

Vlevo na pohlednici, která zachycuje stav na pravém břehu Malše asi v roce 1940, stojí věhlasná kavárna Savoy s letní zahrádkou (dnes v tom místě parkoviště), vpravo městské divadlo se zabudovanou Bílou věží a divadelním dvorkem. Nestojí ještě herecké domy postavené v roce 1942. Po Zlatém mostě jede zrovna tramvaj označená římskými číslicemi, které byly zavedeny v roce 1936.

Na břehu Malše u divadla je novější benzinová pumpa. Prokazatelně v roce 1933 zde ještě nestála. Není zcela jasné souvisí-li pumpa s jízdou vpravo. V roce 1940 byla odkloněna doprava automobilů nad 2,5 tuny z Divadelní a z náměstí. Nákladní vozidla jedoucí z Linecké musela za mostem odbočit k armáďáku, takže mohla u pumpy tankovat zprava. Do roku 1939 mohla ale tankovat zleva, jenže tudy nejezdila. O tom, že pumpa je z let před 1939, nasvědčuje zvýšená frekvence automobilů do Německého domu (armáďáku), kde se připravovala německá okupace města, po okupaci se frekvence ještě zvýšila a s tím i potřeba tankovat.

Traduje se, že Němci zavedli ve městě jízdu vpravo, ale přesnější je, že ji bezhlavě hrubě nařídili. Jízdu vpravo připravovala česká radnice již rok předtím. Jihočeské listy o tom informovaly dne 6. března 1939: „Od 1. května 1939 bude zavedena jízda vpravo. Přípravné práce jsou již v plném proudu a potřebné orientační tabule již zadány. Na náměstí bude toho dne zavedena jednosměrná jízda proti směru hodinových ručiček. Z Krajinské musí vozidla bezpodmínečně zamířit k radnici. Vůz elektrické pouliční dráhy jede jako dříve.“


Současný pohled. Foto: Dominik Svoboda

Dne 15. března 1939 vtrhla německá vojska do města a už 16. března 1939 se jezdilo vpravo. Způsobilo to mimořádný chaos. Filmový historik Karel Čáslavský v pořadu Hledání ztraceného času uvedl, že Budějce jako první v republice zavedly jízdu vpravo. Jinde pokračovali podle plánu příprav a vpravo se tam začalo jezdit postupně. Toto prvenství je ovšem značně nechvalné.

Podle policejních záznamů projelo Mariánským náměstím ve dnech 1. až 31. května 1936 celkem 26 320 motorových vozidel osobních, 9368 nákladních, 9585 motocyklů, 16 272 potahů koňských a 45 potahů hovězích. U potahů šel někdy kočí vedle a tím překážel automobilům. Zachovaly se zprávy o šarvátkách mezi kočími a šoféry na klikaté Sadové třídě. Kočí totiž nechtěli uhnout.

Pumpa u divadla byla v provozu do roku 1952. V hasičské ročence je uvedena jen zpráva o požáru benzinové stanice u divadla a informace, že přitom uhořel muž, který čerpadlo obsluhoval. Ve městě se mluvilo o výbuchu, ale podle pamětníků tam kráter  nebyl. Cisterna byla odstraněna později. Ve městě bývalo až 30 benzinových pump. Na náměstí čtyři: před hotelem Zvon Robot-benzin, před hotelem U Tří kohoutů Vacum Oil, u radnice také Vacum Oil a novější u Metelců. Pumpaři jako pan Röschl na Wilsonově náměstí mívali čepici a plášť trochu nebo dost od oleje.

V roce 1955 se začal stavět boční trakt divadla. Zastavěn byl divadelní dvorek a opticky zmizela Bílá věž. Ve skutečnosti nezmizela, jen byla zahrnuta do nové přístavby a dodnes v divadle existuje. Název Bílá je odvozen od Bílého (později Velkého) pivovaru, který stál naproti a vařil bílé pšeničné pivo. V místech divadla měl Bílý pivovar sklepy, přičemž jeden čas bylo divadlo a sklepy pod ním v provozu současně. Léta se vyprávělo, že herci a muzikanti občas do sklepů zašli. Vyloučeno to není, ale od roku 1872 se v bývalém Velkém pivovaru vyráběly doutníky. 

Autoři

Štítky divadlo, České Budějovice, Drbna.cz, Malše, Bílá věž (Hradec Králové), sklep, pivovar, Zlatý most, Karel Čáslavský, Německý dům (Ostrava)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce jako první zavedly jízdu vpravo. Toto prvenství je ovšem zcela nechvalné  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.