Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kdo neměl patřičné vystupování, byl Šmídovňák. Termín se používal v celém městě

Po týdnu nesmí znovu chybět Drbna historička. V ní se Jan Schinko tentokrát zaměřil na Šmídovnu, která byla dlouhou dobu bydlištěm pro chudé obyvatele Budějc. Termín „Šmídovňák“ se navíc přeneseně používal v celém městě. Proč?

Na snímku z přelomu 60. a 70. let 20. století se na Pražské třídě bourá vpravo chvalně i nechvalně známá Šmídovna. V domovním bloku vlevo prosperuje gastronom a pozadí po pravém bloku zaplňuje koldům. Za koldomem se Pražská trochu lomí směrem na Mariánské náměstí. Gastronom, hovorově gastráč nebo gastrák, byl na Pražské otevřen v říjnu 1954. Vzniknul rekonstrukcí patrového domu bývalé zasilatelské firmy Reiter. Potravinářský velkoobchod pojatý jako samoobsluha se sice jmenoval VZOR, ale neujalo se to, nakupovalo se podle pamětníků v gastráči.

V době neonů se na gastronomu instaloval velkoplošný neon VZOR. Byl to na tu dobu ve městě nejmodernější obchod, navíc dobře zásobovaný. Druhá samoobsluha potravin byla otevřena na rohu Divadelní a Široké, kde se říkalo u Kauckých. Původně se o gastronomu před rokem 1954 uvažovalo v paláci Fénix, něco jako dům potravin, ale špatně by se tam zásobovalo. VZOR byl dobrý, ale ve světě už podobné „vzory“ byly běžné, takže zase tak velké vítězství socialismu, jak se hlásalo, to nebylo.

Celý blok domů vlevo mezi ulicemi Skuherského a Šrámkovo byl zlikvidován před stavbou Hotelu Mír (původně Crystal), později, když se slavila „glajcha“, bylo najednou oznámeno, že se bude hotel jmenovat Gomel. Ještě předtím, v srpnu 1971, byla v gastronomu potichu uvedena do prodeje coca-cola.

Polozbořená Šmídovna vpravo stála naproti ústí Šrámkovy ulice. Václav Ambrož uvádí, že na stejné parcele co Šmídovna existoval dvorec už ve 13. století jako jeden z prvních objektů na nově vyměřené Pražské silnici, která se po roce 1265 oddělila od starší Staroměstské. Dvorec změnil vzhled na přelomu 16. a 17. století a v 19. století.

Jádro a klenuté sklepy zůstaly renesanční. Pravděpodobně po poslední klasicistní přestavbě se v domě objevila hospoda.

Název Šmídovna je odvozen od někdejší kovárny ve dvoře (die Schmiede). Ne podle jistého Šmída, který bydlel v domečku postaveném ve Šmídovně až v roce 1925, i když asi k věhlasu Šmídovny přispěl. Policejní ředitelství oznámilo, že dnem 13. srpna 1928 přestěhovalo policejní strážnici z Mariánského náměstí do Šmídovny. Každou chvíli totiž někdo ze Šmídovny volal policii, takže se vyplatilo mít stanici přímo v centru dění a rvačky a facky hned na místě řešit.

Ve Šmídovně byl velký sál, kde se konaly velmi bujaré tancovačky. Obyvatelé Šmídovny patřili ve městě k chudším až nejchudším. Byly tam nouzové byty o jedné místnosti a vypráví se, že poté, co se zrušil velký sál pro plesy a zanikla hospoda, vznikly v tom sále byty, které byly na podlaze vymezeny křídou a odděleny dekou nebo zavěšeným prostěradlem. Sociální instituce hřímaly, že se musí zamezit, aby se v takovém prostředí konalo před mládeží všechno od početí až po porod.

Termín „Šmídovňák“ se přeneseně používal v celém městě. Kdo neměl patřičné vystupování a spisovný slovník, byl Šmídovňák. Když se někde někdo pral, byl původcem Šmídovňák. Nejneukázněnější žáci byli ze Šmídovny. Stačilo jen „je ze Šmídovny“. Podle pamětníků (ještě žijí) nebydleli ve Šmídovně horší lidi než jinde. Žili tam dobří i nedobří, pracovití i nepracovití, netrestaní i trestaní, rodiny šťastné i nešťastné. V roce 1932 dle seznamu oprávněných voličů bydlelo ve Šmídovně 111 dospělých osob. Politici několika režimů chtěli Šmídovnu zbourat, ale obávali se obyvatel a ještě více dětí, kam s nimi. Až když se „asanovala“ Pražská, tak historická budějcká neopakovatelná Šmídovna zanikla. 

Autoři

Štítky České Budějovice, Coca-Cola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo neměl patřičné vystupování, byl Šmídovňák. Termín se používal v celém městě  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.