Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Strážní domek předběhl kostel

V sedmdesátých letech minulého století v Českých Budějovicích začala houstnout automobilová doprava. Bylo rozhodnuto o rozšíření Mánesovy ulice, která měla napomoci odvést dopravu z centra.

Došlo ke zbourání domů, pošty, školy, ale v cestě ještě stála malá nenápadná stavba. Jednalo se o strážní domek z 1. poloviny 19. století, který pamatoval začátky koněspřežné železnice. Byl památkově chráněn, a proto nemohl být zbořen.

Byla tedy povolána firma Transfera Praha, která kromě jiných staveb přesouvala i slavný kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Tento chrám byl dlouhý 60 metrů, vysoký 30 metrů a jeho hmotnost přesáhla 10 tisíc tun. Pro podnik Transfera Praha proto přesunutí malého strážního domku nepředstavovalo žádný velký problém. Váha objektu byla totiž odhadnuta pouze na 225 tun. Stavba byla podbetonována a pomocí dvou kladkostrojů byla po pěti párech kolejnic přemístěna o osm metrů v roce 1977.

V jednom směru jsme ale nad Mostem zvítězili. Náš strážní domek se pohyboval rychlostí 3 centimetry za minutu, kdežto kostel Nanebevzetí Panny Marie pouze rychlostí 2 centimetry za minutu.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky České Budějovice, kostel, Milan Binder, Nanebevzetí Panny Marie, Praha, Most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Strážní domek předběhl kostel  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.