Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Místo Modré hvězdy roste Piano

Ke každému čtvrtku už neodmyslitelně patří Drbna historička. A jinak tomu není ani dnes, o posledním májovém čtvrtku. Historik Jan Schinko se v dalším pokračování této oblíbené pravidelné rubriky zaměřil na roh budějckých ulic Lidická a Mánesova. Stával tam hotel Modrá hvězda, dnes tam roste Administrativní centrum Piano.

Pověstná restaurace Modrá hvězda na rohu Lidické a Mánesovy v roce 1969 nemá již střechu. Původně to byl hotel Modrá hvězda s martinistickou lóží. Areál měl od poloviny 19. století bohatou historii. Nakonec v souvislosti s tím, že podnik Restaurace a jídelny se o dům prakticky nestaral (asi věděl, že radnice chystá demolici), prodělal hotel kvalitativní sestup na restauraci, pohostinství, hostinec, hospodu a až na zařízení IV. cenové skupiny. I tak bylo plno. Trakt v Mánesovce byl šikovně dlouhý, hosté si podél zdi nechávali kola. Bývalo tam dvacet i více kol.

Hotel Modrá hvězda stál již před rokem 1872. Byl to malý hotel, ale přece hotel. Navíc přitažlivého názvu, poněvadž hotely a penziony Modrá hvězda měly v Čechách dobrý zvuk. Majitelem domu byl Jan Zeis (psal se také Jan Cays). Později byl k původnímu objektu přistavěn na Linecké modernější objekt se dvěma průjezdy do dvora. V roce 1905 koupil areál Modré hvězdy od Jana Cayse obchodník s koloniálním zbožím Jan Haidinger za 116 tisíc K, který dál provozoval hostinec a do Linecké zařídil výčep lihovin. Asi v této době přestával být dům hotelem.

V roce 1882 si zařídil v domě obchod František Beránek. Nabízel zboží osadní, smíšené a koření, též sklad mlýnských výrobků ze Zadního mlýna Josefa Kožíška. Tolikéž prodej luštěnin. V roce 1885: „Níže podepsaný dovoluje si oznámiti, že úplně zařídil sklad hospodářských strojů chvalně známé firmy M. Fischer z Chebu. Stroje ty vyznamenávají se solidní prací při levných cenách tak, že všeobecné přízně dochází. Kdo tento stroj měl, každému ho doporučí. Též správy obstarává níže podepsaný Vojtěch Vyžrálek, U Modré hvězdy.“

Roku 1906 zde měl Vítězslav Wedeles tovární sklad tabulového skla a pivních lahví ve velkém. Také tmel – kyt a pro pány sklenáře diamanty, vše v nejlevnějších cenách. V Mánesově ulici (tehdy Hardtmuthově) byla vedle Modré hvězdy postavena škola a secesní dům, ve kterém byla zařízena pošta pro Linecké předměstí. Ve dvoře se také prodávalo vápno a cement. Do Linecké byl řezník. Toho roku 1906 převzal hostinec do nájmu František Zimandl, který podporován Měšťanským pivovarem přestal dnem 1. června 1909 prodávat pivo z Českého akciového pivovaru a přešel na pivo z Měšťanského pivovaru. V tom pokračoval za 1. republiky Antonín Dyrynk.

V hotelu Modrá hvězda založil baron Leonhardi poté, co se v roce 1891 vrátil z Paříže, nejprve martinistický kroužek. Potom roku 1895 oficiální martinistickou lóži. Při založení měla 10 členů, mezi nimiž byl známý básník Julius Zeyer. Lóže byla částečně tajná, ale vědělo se o tom. Jen se nevědělo, co všechno provádí. Působila ve městě skoro 20 let. Před 1. světovou válkou se lóže přestěhovala do Prahy.

Současně sídlila u Modré hvězdy v období c. k. odborná škola číšnická a kadeřnická. Ve školním roce 1909/1910 navštěvovalo školu 42 žáků, z toho 25 číšníků, 16 kadeřníků a 1 kuchař. Podle národnosti 33 Čechů a 9 Němců. Závěrečné zkoušky a předávání výučních listů bývaly podle místních listů veselé.

Na snímku přijíždí po Lidické z Rožnova trolejbus tradiční linky č. 3 Rožnov – Suché Vrbné. Vpravo po Lidické ční, nebo spíše tlačí se, hranoly paneláků. Pozemní stavby tehdy oznámily, že dokáží postavit jeden takový panelák v hrubé stavbě za 33 dní. Na snímku už nestojí část Modré hvězdy s průjezdy. Dalo se jedním průjezdem vjet a druhým vyjet. Po stranách průjezdu byly kamenné odrazníky. Jeden se zachoval. Dnes na bývalé Modré hvězdě roste Administrativní centrum Piano.

 

Autoři

Štítky hotel, dům, hospoda, první světová válka, Julius Zeyer, Josef Kožíšek, František Beránek, Rožnov, Paříž, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Místo Modré hvězdy roste Piano  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.