Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Okupace nacistickými vojsky před sedmdesáti devíti lety neminula ani jihočeskou metropoli

Dnes, ve čtvrtek 15. března, je to přesně devětasedmdesát let, co český stát zažil jeden z nejčernějších dnů svojí historie. Po odtržení Slovenska a Podkarpatské Rusi dne 14. března 1939 došlo následující den k okupaci zbývajících území Čech a Moravy vojsky nacistického Německa. V březnu roku 1939 vyústily mnichovské události v zánik samostatného československého státu. Během okupace zemřelo v odboji sto tisíc lidí. Nacisté také vyvraždili většinu židovského obyvatelstva.

Během 15. března 1939 obsadila německá vojska české země. Obsazení bylo obrovským překvapením nejen pro civilní obyvatelstvo, ale i pro vládní představitele. Většina československé vojenské aktivity se totiž v té době přesouvala na Slovensko a Podkarpatskou Rus. Armáda, svázaná rozhodnutím politiků, se nemohla postavit na ozbrojený odpor. Proti okupantům přesto zahájili boj vojáci 3. praporu 8. slezského pluku v Místku.

15. března 1939 začalo nejtemnější období české historie. O den později, 16. března 1939 Adolf Hitler vydal výnos o zřízení protektorátu Čechy a Morava. Protektorát neměl žádnou státní povahu. Naopak, stal se integrální součástí Třetí říše. Rovněž neměl právo na samostatnou armádu. Takzvanému vládnímu vojsku byl přisouzen symbolický ráz a plnilo jen pomocné služby. Byl rozpuštěn parlament a ještě více zjednodušen politický život. Představiteli protektorátní správy se stali státní prezident Emil Hácha a protektorátní vláda v čele s předsedou.

Na několika fotografiích čtenáře Miroslava Štěpky je zachycena německá okupace Českých Budějovic. 

Autoři | Foto Miroslav Štěpka

Štítky historie, okupace, Čechy, Morava, nacista, České Budějovice, vojenská okupace, Nacistické Německo, Slovensko, Podkarpatská Rus, Česko, Československo, Adolf Hitler, Emil Hácha, Parlament České republiky, Místek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okupace nacistickými vojsky před sedmdesáti devíti lety neminula ani jihočeskou metropoli  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.