Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Majitelé volně pobíhajících psů v sadech budou potrestáni, zněla vyhláška

Třída Na Sadech (dříve také Sadová a Tyršova) je v úseku od Lannovky přes Mariánské náměstí do Husovky poněkud klikatá. Byla v půdorysu ještě hranatější, ale časem se rohy u polikliniky sever a u Rudolfovské zaoblily. Třída vede po okraji někdejšího barokního opevnění města, které se skládalo ze trojbokých a pětibokých ravelinů. Za opevněním směrem do města byl ještě hradební příkop a vnější hradba. Následovala Mlýnská stoka a vnitřní vysoká hradba zpevněná věžemi a baštami.

Radnice kolem roku 1870 rozhodla, že se raveliny zruší, hradba strhne, příkop se zaveze a na získané ploše se založí park, který se začal budovat od roku 1875. Na pohlednici z roku asi 1905 zachytil fotograf široký pás sadů před poliklinikou Jih a Besedou. Za zády měl pomník Josefa II. z roku 1883, proto se této časti sadů říkalo Josefský park. Později, když dne 28. října 1918 byla busta Josefa II. rozbita a hozena do Mlýnské stoky, to byl Besední park. 

Zalomení třídy Na Sadech občas někomu vadilo. Dne 21. března 1938 na členské schůzi Technicko-hospodářské jednoty navrhl profesor Jaroslav Maňák, aby bylo radnici doporučeno změniti novou úpravu sadů před dokončením započatých prací v tom smyslu, aby Tyršova třída byla vedena od Jirsíkova náměstí přes nynější park přímo k Besedě. Je to v zájmu silné frekvence, aby příliš ostrý roh proti nemocenské pojišťovně byl tímto způsobem odstraněn.

Radnice ale neustoupila. Stejně tak nepovolila zúžení sadů v roce 1931, když se přestavoval dům U Slovanů na rohu Jírovcovky. Ani ojedinělý nápad prodloužit ulici Hroznovou přes sady na Rudolfovskou neuspěl. To však byla jiná radnice, než ta která kolem roku 1900 plánovala na Sokolském ostrově (tehdy Schnarcherově) prominentní vilovou čtvrť (zájemci se už hlásili).

Kašna s fontánou na snímku byla postavena v roce 1882 baronem Karlem Schwarzem, který byl také autorem nového městského vodovodu. Za kašnou stojí pavilon s kavárnou, jejíž znovu otevření oznámil v místních listech Josef Danko: „Dovoluji si uvésti ve známost, že dne 5. května 1900 otevřel jsem v městských sadech proti pomníku císaře Josefa II. nalézající se kavárnu, která bude denně od 12. hod. v poledne přístupna. S veškerou úctou, Josef Danko, kavárník.“

Každá část sadů byla oplocena. Do roku 1932 měl otevírání a zavírání sadů na starost hlídač Václav Kubát. Původně se zavíraly v 8 hodin večer, od roku 1906 v 9 hodin večer. Litinové stylové ploty z let 1881 až 1887 byly za německé okupace použity pro válečné účely. Po válce se navrhovalo, že by neškodilo večer sady zase zamykat. Z dobových novin je patrné, že lidi stačil uhlídat Václav Kubát, ale nestačil na psy. Městská rada se dne 23. července 1930 proto usnesla:

„Vydává se přísný zákaz volného pobíhání psů ve všech městských sadech. Volně pobíhající psi v sadech budou pochytáni a po případě utraceni a nebude majitelům poskytována žádná náhrada. Majitelé volně pobíhajících psů v sadech budou potrestáni pro přestoupení tohoto zákazu podle § 35 ob.“ Na radnici totiž docházely na psy stížnosti. Jedna se však netýkala zlého psa, nýbrž zlého důstojníka, kterého pes chtěl kousnout a důstojník ho kopnul. Důstojníka se nepodařilo chytit.

Přibližně v tom čase hodlala radnice prodloužit sady přes Senovážné až k muzeu. Pak si to rozmyslela a navrhla v části Senovážného městskou tržnici.

Autoři

Štítky historie, České Budějovice, Na Sadech, sad, pes, radnice, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Karel Schwarz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

DRBNA HISTORIČKA: Majitelé volně pobíhajících psů v sadech budou potrestáni, zněla vyhláška  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.