Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Jak to bylo ke konci roku

Máme před sebou poslední díl Drbny historičky v tomto roce. Historik Jan Schinko se tématicky podíval na několik prosincových dní v průběhu let. Víte například, proč řezník ze Široké ulice obcházel hospodu se selátkem?

V posledních letech patří konec roku mimo obvyklého vánočního stromu, vánočního trhu, koledám a vůbec adventnímu času také bruslařům. Snímek je z roku 2008, takže už jde o desetiletou historii. Na Malši v tomto čase led není. Snad v únoru by mohl být. Pamětníci roku 1929 vzpomínali, že tenkrát byl takový mráz, že na Malši byl led půl metru silný. Možná to trochu přehnali, ověřit se to už nedá, protože meteorologové tloušťku ledu oficiálně neměří.

Na Silvestra 31. prosince 1978 foukal teplý jihozápadní vítr s teplotou nad 10 stupňů Celsia, Přes noc do rána 1. ledna 1979 se vítr obrátil, začal šlehat severní a teplota rychle spadla na –20 stupňů Celsia. Pořád byl tuhý mráz, až 10. ledna 1979 se vylouplo 0°C. Nastala tzv. energetická krize a ve městě se musely vypnout téměř všechny neony.

Na konci roku lidi věří v leccos a vyhledávají možnost, aby si alespoň zajistili na příští rok štěstí. Za 1. republiky řezník Julius Fried ze Široké ulice na Silvestra sehnal malé selátko a obcházel hospodu (asi více hospod, ale není to spolehlivě doloženo), aby si sele mohli návštěvníci pohladit pro štěstí. To by bylo lidumilné, ale chtěl za to pohlazení jednu korunu. Hostinský František Černoch ze Široké od Zlatého soudku oznámil ve městě: „Kdo pivo pije, muzice platí, vezmou ho do nebe andělé svatí a zejména pije-li v restauraci Františka Černocha.“

V prosinci 1963 přijelo do města na stříbrnou neděli 300 zahraničních návštěvníků. Sčítalo se to na hraničních přechodech v Dolním Dvořišti a v Českých Velenicích. Celníci na naší straně obsluhovali starou dřevěnou závoru a ručně ji zvedali. Od nás do Rakouska neodjížděl ten den nikdo.

V prosinci 1964 byla ve městě uspořádána anketa o nejpopulárnější osobnost. Asi první anketa za socialismu. Nejpopulárnější byl boxer Josef Němec, na dalších místech skončili zpěvák Starhoň, kajakářka-slalomářka Veberová, dirigent Mitiska, zpěvák Kvírenc, taneční mistr Král, zpěvák Votava, hokejista Vodička, zpěvačka Opavová a na desátém místě se umístil řidič trolejbusu Koberna. Zajímavé je početné zastoupení zpěváků a ještě dirigent a taneční mistr.

Řidič Koberna měl však potom politický problém.  Na stanici Švermovo náměstí, kde byl v roce 1962 zbořen Metropol, kino Lípa a mělo tam stát nové divadlo vyvolával stanici „U Opery“. Mělo to ohlas, ale na kádrovém dopravního podniku ohlas nebyl, tedy byl, zbavili ho řízení trolejbusu a přeložili do podniku Zelenina, kde rozvážel ovoce. K 31. prosinci 1972 přestaly platit papírové a kovové tříkoruny, papírové pětikoruny a 25 haléře. K 31. prosinci 1981 byly s konečnou platností zrušeny samoobsluhy v městské hromadné dopravě. Od 1. ledna 1982 se v autobusech pouze „cvakla“ vložená jízdenka. Do té doby se u řidiče vhazovaly do průsvitné kasy drobné a řidič to očima kontroloval.

V prosinci 1986 byla vypsána soutěž o nejlepší vánoční výkladní skříň. Zvítězil podnik Textil. Dobře byly hodnoceny výklady Prioru, Družby, Vrbenky a také obchodů Maso-uzeniny. Byla a je to vždy účelová komerce, ne-li hrubý byznys, lidi  třpytu podléhají, kupují a kupují. Ale Vánoce jsou Vánoce. Jsou jako purpura. Ta když se zaktivuje, ochotně voní.

Autoři | Foto Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, silvestr, nový rok, bruslení, hospoda, Malše, Vánoce, Josef Němec, Dům kultury Metropol, Rakousko

DRBNA HISTORIČKA: Jak to bylo ke konci roku  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.