Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Na místě Mercury měl stát veletržní palác

Ani dnes nebude na Budějcké Drbně chybět historické okénko Jana Schinka. Ten se dnes rozepsal o Senovážném náměstí a jeho okolí. Víte, kde se ve městě původně konaly Dobytčí trhy? A co mělo stát na místě Mercury?

Na kolorovaném snímku z roku asi 1907 se představuje Senovážné náměstí ze Schmerlingovy ulice (dnes Žižkova). Náměstí je pečlivě zameteno, Schmerlingova vydlážděna pěkně do mírného oblouku, aby voda při dešti stékala k chodníkům a školní mládež slušně oblečena klidně, ne-li ukázněně, postává fotografovi. Možná byla neděle, nebo nějaký svátek, protože ve všední den to asi vypadalo jinak.

V pozadí stojí stará nemocnice se zahradou a besídkou, na ploše náměstí domek u městské váhy a socha P. Marie (za socialismu byla socha vyhozena na smetiště, ale památkáři dostaly echo, pro sochu si dojeli a zachránili ji). Vpravo na rohu Schmerlingovy a Senovážného stojí dům U Města Prahy, kde býval již před rokem 1874 zájezdní hostinec. Naproti hostinec Na Šlajferně, za rohem vpravo hostinec U Glattů a za rohem vlevo hostinec U Labutě.

V roce 1874 koupil dům s hostincem U Města Prahy na Dobytčím trhu stavitel Josef Pflugmacher od dosavadního majitele pana Rödlinka za  35 800 zl. 75 kr. Shodou okolností toho roku se dne 19. srpna 1874 konaly zde dobytčí trhy naposled. Zanikl tím i místní název Na Dobytčím trhu, i když léta ještě setrvával. Radnice přeložila dobytčí trhy k městské plynárně u Dobrovodské silnice v Pětidomí. Nebylo to zase tak daleko, poněvadž z místa dnešního Mercury centra vedl k plynárně přes nádražní těleso dlouhý železný silniční most. 

Most do Pětidomí byl rozebrán v roce 1907 a to už k plynárně oklikou pod viadukt bylo daleko. Dobytčí trhy se potom konaly právě v prostoru, kde stojí dnes Mercury Centrum a autobusové nádraží na střeše. Byl to atraktivní prostor, chvíli tam byla areál YMCA (vyhořel), plánoval se zde veletržní palác, v nové době autobusové nádraží a tak byly dobytčí trhy definitivně přeloženy do městských jatek na Pražské.

V roce 1881 koupila dům U Města Prahy radnice a předělala jej na německou obecnou školu. Zřejmě v tom čase byl v domě zrušen hostinec. Hned příští rok 1882 se název U Města Prahy objevil na restauraci a kavárně v ulici Karla IV. I tam však hostinec toho jména zanikl. Mnohem později se název U Města Prahy použil pro hostinec v Kostelní ulici. Termín U města Prahy pro dům na Senovážném se ale uváděl i po roce 1900. V roce 1899 otevřela radnice U Města Prahy obecní kuchyni. Odbor školství zde zařídil místo německé obecné školy německou obchodní školu.

Po roce 1918 byly v domě někdejšího jména U Města Prahy zřízeny české obecné školy živnostenské. Do domu se ještě vešel Státní pozemkový úřad. Na snímku vpravo je vidět jen trakt domu U Města Prahy ve Schmerlingově ulici. Má šest okenních os a původní štukové reliéfy. V nezjištěné době za socialismu byly štukatury otlučeny a jak říkával zesnulý okresní konzervátor Karel Kakuška dům byl zrazírován (jinými slovy oholen). Bojoval ze své pozice proti „razírování“ průčelí domů téměř marně. Až po roce 1990 se mu to trochu dařilo.

Dům je v novější době znám jako dopravní učiliště a později zde byla zařízena střední dopravní škola. Názvy se několikrát měnily, dnes VOŠ, SPŠ Automobilní a technická (Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola automobilní a technická). Na opačném rohu stojí další zajímavý dům s hospodou Na Šlajferně.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Senovážné náměstí, dům, Mercury, hospoda, Praha, Drbna.cz, socha, U města Prahy, Karel IV. Lucemburský, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Na místě Mercury měl stát veletržní palác  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.