Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Kubismus do Budějc pronikl kolem roku 1912

Dnešní díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko kubismu. Víte, kdy tento směr poprvé pronikl k nám do Českých Budějovic? A kde se poprvé objevil? I to se dozvíte v dalším povídání.

Kubismus jako směr v umění v malířství prosazovali přibližně od roku 1906 malíři Georges Brague a Pablo Picasso. Jeden čas i spolupracovali. Tvořili bizarní obrazy, které jeden francouzský kritik umění nazval posměšně – kubismus. Aktérům kubismu se to nelíbilo, ale pojem se ujal. O něco později pronikl kubismus i do architektury. K nám do města nenápadně kolem roku 1912.

V architektuře vycházel kubismus z myšlenky, že základním tvarem hmoty je krychle, případně hranol nebo jehlan. Ve stavitelství možná, jinak na zeměkouli je skoro všechno (kromě třeba krystalů) do kulata. Kritici chvíli napadali i obrazy Pabla Picassa. Vývoj kubismu přerušila 1. světová válka a po válce již kubisté netrvali na krychli, čímž se vyvinul styl rondokubismus (obloučkový).

První kubistické prvky se v letech 1912 až 1914 objevily na přestavbě průčelí hotelu Slunce, na německém dívčím lyceu v ulici U Tří lvů (později rozhlas) a v Žižkově ulici na bytovém domě přiléhajícím ke Schwarzenberskému paláci. Po válce byl postaven kolem roku 1920 v ulici U Tří lvů kubistický most. V roce 2010, nestačilo se to uhlídat, bylo rychle kubistické zábradlí a vertikály hrubě odstraněny. Vznikl tuctový most, jakých je ve městě spousta.

Následovala kavárna Corso Jana Vaněčka z roku 1922. Má skosená okna a zábradlí s „diamanty“. Corso projektoval Antonín Procházka. V roce 1923 si postavili bratři Rosenfelderové v Hroznové ulici (na snímku) obchodní dům, který projektoval František Petráš. Z chodníku si štítu nahoře kolemjdoucí ani nevšimne. V něm je štukový „diamant“. V Krajinské č. 4 si nechal obchodník Antonín Markgraf v roce 1924 postavit dům s názvem Továrna čepic a kožešin. Na oknech v patře bylo kubistické mřížoví. Dům ale už není tak geometrický, spíše rondokubismus.

V Krajinské č. 44 přestavěl průčelí širokého domu (Klavíkova, Herrmannova) roku 1927 Josef Hauptvogel s množstvím kubistických reliéfů. Stavitel Josef Hauptvogel prošel několika etapami architektury. Postavil si v ulici 28. října historizující dům, stavěl secesní domy, věnoval se kubismu, přešel na styl art deco (hotel Imperial) a zakončil funkcionalismem (palác Fénix). Naproti v Krajinské je dům č. 37 s rondo kubistickým štítem z roku 1928. Jenže předtím měl dům štít renesanční.

Kubisticky pojaté domy stavěli také August Teverný, Otakar Weinzettl, František Pešek, Antonín Koukal, Johann Stepan aj. Kubismus máme také v Háječku. Hudební pavilon má okosené sloupky i sám je celý z posledních let kubismu. Též schodiště z alejí dolů k letnímu kinu. Pro učebnice se to může zjednodušit tak, že kubismus ve městě končil v roce 1928. V letech 1927 až 1930 postavil Johann Stepan na pravém nábřeží Malše blok domů, v němž v prvním na rohu Divadelní otevřel dne 31. srpna 1929 přesně ve 12.00 hodin Bedřich Klabačka kavárnu Savoy. A to už je art deco.

Do času kubismu ve městě patří také architekt Bohumil Sláma (měl akademické tituly dr. ing. arch.) narozený v roce 1887 v Široké ulici, později bydlel v Biskupské. Projektoval v Rožnově starou školu v roce 1912 a novou školu roku 1926, také několik vil. Hlavně působil v Praze, známé jeho dílo je monumentální budova rozhlasu na Vinohradské. Navrhoval také Nuselský most. Zemřel v Praze v roce 1961.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, kubismus, České Budějovice, dům, Pablo Picasso, architektura, první světová válka, Praha, Antonín Procházka, Bohumil Sláma, Jan Vaněček, Slunce, Imperial

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Kubismus do Budějc pronikl kolem roku 1912  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.