Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Budějce se zviditelnily díky mincovně. Měla vyšší produkci než ta pražská

V dnešním dílu Drbny historičky se Jan Schinko podíval na bourání hradeb u řeky. Víte, co dnes stojí na jejich místě? A kde se ve městě nacházela mincovna, která Budějce proslavila?

Na snímku z roku 1902 bourá radnice gotický hradební systém v místech u řeky, kde dnes stojí gymnázium Česká 64 a ještě mezi gymnáziem a klášterem zahrada. Přímo radní nebo zastupitelé asi hradby osobně nebourali, stačilo se na tom usnést dne 18. července 1902 s uvedením, že hradby ze starých časů jsou bezcenné. Proti bourání byl jen c. k. okresní konzervátor profesor Josef Braniš. Snadno ho německá většina přehlasovala. Poté se začalo bourat. Radnice přitom materiál z hradeb prodávala. Úřední řečí byla němčina, bylo tam připraveno německé gymnázium.

Blíže k pravému břehu řeky (tehdy tam tekly Vltava a Malše dohromady) stála nižší parkánová hradba, dále od řeky hlavní vysoká hradba. Mezi nimi vedl užší parkán. Hradby a parkán původně „objímaly“ celé středověké město, přičemž byly zpevněny baštami, věžemi a městskými bránami. Na snímku vlevo zatím stojí bašta zvaná Klínová. Vpravo ustála bourání bašta v České 66, která se nacházela na dvoře starší kamerální budovy. K této baště bylo přistavěno německé gymnázium.

Hlavní hradbu přesahuje jižní trakt klášterního areálu. To byl historicky zajímavý objekt, ve kterém bývala mincovna a klášterní pivovar. Klášter vyloženě provozu gymnázia nepřekážel. Objekt stál chvíli i po postavení gymnázia. Mezi tímto traktem a školou vedla z České ulice právě k někdejší mincovně ulička. Jižní křídlo kláštera se ale zbouralo, aby mělo gymnázium cvičný dvůr. Tělocvična se tam postavila později. Zmizela i ulička. Nebyl romantická, ale ulička to byla.

V jižním traktu kláštera byla v roce 1569 zřízena mincovna v souvislosti s tím, že mincovnu v Praze ohrožovala epidemie moru. Současně v Čechách byly v provozu ještě mincovny v Kutné Hoře a v Jáchymově. Naše mincovna měla vyšší produkci než pražská, ale nižší než kutnohorská a jáchymovská. I tak to byla pro město pocta. Budějovice se zviditelnily, získaly respekt a samy zbohatly. 

První ražba stříbrných mincí se odehrála dne 4. srpna 1569. Na provoz mincovny si stěžoval městské radě opat kláštera. Mincovna využívala o dvůr kláštera. Radnice však přidělilo mincmistrovi Tobiáši Gebhartovi jen klášterní sladovnu. Časem mincmistr zabral nejstarší klášterní kapli a neoprávněně využíval klášterní zahradu. Ve sladovně se v tom čase skladovala sůl. Mincovně sloužila potom sladovna jako skladiště dříví a uhlí. Komise města stížnost opata šetřila a zjistila, že mincovna navíc užívá také klášterní křížovou chodbu a přilehlé prostory a dále v budově neoprávněně rohovou místnost s předsíní a čtyři další místnosti.

Mincmistr Gebhart v klášteře zprvu bydlel, než si koupil dům na náměstí, který ale v roce 1577 prodal a odešel do Prahy. V patře traktu kláštera bydlel pak nový mincmistr, vardajn (zástupce mincmistra a kontrolor) a písař. Vztahy mezi klášterem a mincovnou se řešily dlouho, k čemuž přispělo jmenování nového opata a nového mincmistra. Nejasně byla kauza uzavřena v roce 1603, kdy už ražba mincí poklesla a výnosy stříbra z dolů na Rudolfově také.

Ražba asi zanikla po vpádu vojsk pasovského biskupa do města v roce 1611. Roku 1619 přepadly Budějovice za pomocí císařského vojska svobodné královské horní město Rudolfov a zničily ho. Vyřizovaly si staré účty, ale mohla se města dohodnout, stříbro na Rudolfově ještě bylo. Zmizela mincovna, stříbro a roku 1902 i hradby.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, hradby, mincovna, České Budějovice, klášter, stříbro, dvůr, Josef Braniš, Rudolfov, Praha, Česko, Vltava, Malše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Budějce se zviditelnily díky mincovně. Měla vyšší produkci než ta pražská  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.